Правосъдният министър отмени заповед за назначаване на осъждан юрист за нотариус

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева със своя нарочна заповед е отменила предходна разпоредба за назначаването на 40-годишен осъждан юрист от Велико Търново за нотариус. Преди три месеца гръмна новината, че Свилен Илиев е станал нотариус за район Горна Оряховица с нередовни документи. Фрапиращите данни излязоха на яве при обжалването на резултатите от конкурса от негови опоненти.

По случая бе извършено и журналистическо разследване на "Труд", а стряскащите факти бяха публикувани на 10 юни тази година. След репортерските разкриятия, последва заповед на министър Захариева СД-05-156 от 12 август 2016 г, с която е отменила заповед СД-165 от 2015 г за назначаването на великотърновския адвокат за нотариус.

Свилен Илиев практикува като адвокат в старата столица, но през април миналата година решил да кандидатства за нотариус. За позицията се състезавали десетки прависти от цялата страна. В края на юни 2015 г излезли резултатите и се оказало, че позицията е спечелена от Илиев. Изборът му бил оспорен пред Върховния административен съд от други юристи, които смятат, че са допуснати сериозни нарушения по казуса. Те се заровили в подадените от Свилен Илиев документи при кандидатстването и се натъкнали на стряскащи факти.

Оказало се, че през 1995 г, когато Илиев е бил 19-годишен е бил съден за кражба от Районния съд във Велико Търново. На 19 април 1996 г магистратите постановяват наказание от 1 г условно. Хронологията на фактите сочи, че през 2002 г въпреки, че е с присъда, е станал адвокат без да е имал право. Едва 2 г по-късно е бил реабилитиран. През 2008 г, Свилен Илиев се явил на конкурс за нотариус. За съдебното му минало тогава не се разбрало, защото изкарал тройка на писмения изпит, не бил допуснат до устно изпитване и се разминал с длъжността.

След поредния конкурс, който Илиев спечелил обаче претендентката за позицията Ива Петрова обжалвала решението на комисията пред Върховния административен съд /ВАС/. Тя оспорила конкурса като опорочен като разкрила, че Свилен Илиев при кандидатстването е представил  свидетелство за съдимост от 9 март 2015 г. В него пише, че не е осъждан и че трябва да послужи пред Министерството на правосъдието за участие в конкурс за нотариус. По делото бе приложена и втора справка за съдимост на Илиев от 28 януари 2016 г, която е правена за пред МВР. В нея обаче е вписано, че е осъждан и е упоменато, че е реабилитиран. От този документ става ясно, че Свилен Илиев е депозирал молба за реабилитация едва на 21 януари тази година или 7 месеца след като е спечелил конкурса за нотариус.

"Прави впечатление, че свидетелството за съдимост, с което е кандидатствал за нотариус незнайно защо е издадено от Бюрото за съдимост към Районния съд в Павликени", изтъкнаха негодуващи от конкурсните резултати.

Те дори успели да се доберат до доказателство, че таксата от 5 лв за издаването на това свидетелство е платена с дебитна карта на името на съпругата на Свилен Илиев-Галя Илиева, която е съдия във Велико Търново. Разпечатка от извлечението от пос-терминала е приложена към делото.

Опоненти на Илиев посочиха още, че конкурсът е опорочен, защото 56 кандидати не бяха допуснати до участие заради непълноти в документите за кандидатстване, а свидетелеството за съдимост на Илиев, което е половинчато е било прието.

Пред репортер на "Труд" Свилен Илиев заяви, че нищо незаконно не е извършил и че истината скоро ще бъде доказана в съда. "Нападките срещу мен са тенденциозни и неоснователни. Посочих единствено Горна Оряховица, защото само този район ме интересува. Подадох заявление за свидетелство за съдимост в Павликени, защото жена ми е съдия в Районния съд във Велико Търново и не исках да ме обвинят, че тя е оказала някакво въздействие върху административните служители. Правиха ми проверки откъде ли не. Имаше донос до Министерството на правосъдието, разпитваха ме в прокуратурата, след обвинение, че съм фалшифицирал свидетелството за съдимост, бях обект обект и на полицейско разследване ", призна Свилен Илиев.

Той категорично отказа да застане пред обектива на репортерския фотоапарат. На журналистически въпрос за какво е съден, адвокат Илиев, отсече: "Не съм осъждан!".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право