Правят регистър на онлайн търговците на храни

Производители, преработватели и търговци на хранителни продукти от цялата страна се събраха на двудневна конференция във Велико Търново, в хода на която бяха обсъдени новите изменения в Закона за храните. Законодателните промени целят да актуализират действащия до момента текст с Европейските насоки към производителите. В хода на събитието бяха представени изискванията към продукти по държавен стандарт „Стара планина”.

Новият Закон за храните цели да замени досега действащото законодателство, което функционира от 1999 г, което е много преди членството на България в Европейския съюз.

"Юридическият текст систематизира всички изисквания към производителите, преработвателите и търговците в хранително вкусовата промишленост, за да се постигне съответствие с актуалното европейско законодателство. Въвежда се значителното облекчение на изискванията при разкриване на обекти за производство и търговия на храни с неживотински произход", обясни д-р Димитър Димитров от Отдел „Безопасност на храните” към Министерството на земеделието и храните.

Той допълни, че голяма част до сега действащата наредба остава същата, но се нанасят корекции в режима за регистрация на обектите за производство и търговия на продукти с растителен и друг произход.

„Вече няма да е необходимо специално издаване на разрешение от Областната дирекция по храните за да може един обект да започне да функционира – това правило се заменя” , обяви Димитров.

Той информира, че по новата уредба производителите трябва да подадат документи в областните дирекции поне две седмици преди разкриване на обекта, а физическа проверка на място ще бъде извършвана до месец след разкриването му. Целта е да се облекчи възможността за стартиране на бизнес в бранша. При производителите на храни от животински произход  хигиенните и ветеринарните изисквания са принципно строги, затова при тях изменения няма да има.

По нов режим ще се извършва регистрацията на транспортните средства в търговията с храни от неживотински произход. Подобен режим съществува и сега, но касае предимно търговците на месо, мляко и техните производни. Новите продукти, които ще бъдат регистрирани по подобна методика включват хляб, хлебни и сладкарски изделия.

С цел недопускане на противозаконни практики в бранша се въвежда  изискване, което ще третира правилата за търговия на хранителни продукти, интернет търговията, каквото до този момент не е съществувало. Причина за нововъведенията е нарастващият интерес в областта на он-лайн предлагането, а за да се елиминира възможността от заобикаляне на закона.Законодателните текстове регламентират създаването на регистър на търговците, производителите и доставчиците на електронни услуги, които посредничат в интернет-търговията.

Друг аспект в закона е уреждането на дейностите, свързани с хранителното банкиране. С него се въвеждат европейски механизми за регистрация на малотрайни продукти и храни с изтичащ срок на годност, които ще бъдат предоставяне на нуждаещи се лица с цел да се намалят загубите на производителите при унищожаването и бракуването на стоки.

В хода на семинара бяха представени изискванията по държавен стандарт „Стара планина”, на които трябва да отговарят продуктите от месо, както и европейските изисквания за етикирането и обозначаването на произхода на месото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес