Президентът на МОК Томас Бах: И досега не знам защо наказаха руснаците

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах призна, че санкциите срещу руските спортисти преди игрите в Рио са били неправомерни.

И досега не успях да разбера защо руските спортисти трябваше да отговарят за евентуалните нередности в работата на антидопинговата система в страната - заяви Бах. - Ако е имало някакви нарушения, те са били работа на федерациите и състезателите не са имали никакво отношение към тях. Преди налагане на наказание трябва да бъде изслушана и другата страна. Но това в доклада „Макларън“ го нямаше...“

Същевременно намалява вероятността МОК да отнеме правомощията на Световната антидопингова агенция (ВАДА). Според Сергей Бубка, член на Изпълкома на МОК, агенцията трябва да се реформира, за да си върне доверието на спортната общественост. „За борбата с допинга се заделят много пари, но те се харчат неефективно - обяви Бубка. - Годишно на ВАДА се дават по 30 милиона долара. Правят се 300 000 проби, но само 0,5 процента от тях са положителни.”

Именитият лекоатлет допълни, че повечето разкрития за допинг идват не от самата ВАДА, а от полицейски разследвания, съдебни дела и медийни публикации.

Това впечатление се засили още повече от случая с мелдония, доклада „Макларън“ и разкритията на хакерите за лекарските разрешения на ВАДА - продължи Бубка. - Чистите спортисти загубиха доверие дали агенцията може да се бори с допинга.“

Руският спортен министър Виталий Мутко пък обяви, че работата по възстановяването на лабораторията в Москва ще започне най-рано в края на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт