Премиерът Бойко Борисов: „Да се поучим, че толерантността не е само европейски израз”

picture-1255Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която е и президент на Фондация "Гайдар Алиев", навръх Деня на Независимостта беше удостоена със званията „почетен гражданин на Велико Търново” и Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет.

Церемонията по връчването на инсигниите се проведе в Музей „Възраждане и Учредително събрание". На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, делегация от Азербайджан, великотърновският митрополит Григорий, депутати, областният управител проф. Пенчо Пенчев, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов и цялото университетско настоятелство, общински съветници и общественици.

„Благодарение на разбирането и на значимостта на проектите за опазване на културно-историческото на фондация „Гайдар Алиева” великотърновци реализираха една своя 132-годишна мечта. Ние винаги сме искали крепостта Трапезица да върне своя блясък и достойнство. Днес Трапезица е достъпна и се превръща в място за поклонение за всички българи и гости от света. В израз на благодарност ние имаме честта да удостоим г-жа Алиева с най-високото звание на Велико Търново – почетен гражданин. Благодаря ви за усилията и приноса да опазим и представим по най-добрия начин наследството на Велико Търново. Благодаря и на народа на Азербайджан за подкрепата. От днес, в лицето на г-жа Алиева, на дипломатите от двете страни и на двата народа ние имаме много нови и сърдечни приятели”, каза кметът на община Велико Търново  Даниел Панов преди церемонията.picture-1252

„Горди сме, че имахме възможност да дадем своя принос за опазването на това голямо историческо наследство. Днес успях да почувствам как вие, великотърновци и българите като цяло се отнасяте с почит към своето наследство. Нашата страна също се гордее със своето богато наследство и сме трогнати от вашето отношение. Чрез културата, образованието и изкуството народите стават близки помежду си. Благодаря и на премира Борисов, защото знам колко време отделихте за този проект. Щастлива съм, че отношенията между двете ни страни са приятелски и се основават на взаимното уважение и дружба. Вашите класици като Иван Вазов, Христо Ботев и Емилиян Станев са познати в Азербайджан и много четени”,  изтъкна Мехрибан Алиева след удостояването и с почетното звание. Тя припомни сътрудничеството на университетите в двете държави и взаимните научни проекти.

„Между познанството на нашите семейства с президента на Азербайджан се роди идеята нещо да направим в България. Тогава предложих това да е крепостта Трапезица във Велико Търново. Когато моите колеги в Европа не оцениха много ситуацията и само аз  отидох при азерския народ, където се играеха европейски игри в една мюсюлманска страна. Сега всички разбираме, че има много религии и Господ така е наредил. Вековете преди нас помнят войните. Да помислим - ако първата дама на България отиде в мюсюлманска страна да реставрира паметници, как ние като народ ще погледнем на това? Президентът Алиев прати съпругата и дъщеря си да възстановяват наши църкви. И ние трябва да се поучим, че толерантността не е само европейски израз. Господ да ни дава мъдрост! Трябва да сме зависими само от Бога и от своите приятели”, заяви  в музей „Възраждане и Учредително събрание” премиерът Бойко Борисов секунди, след като кметът Даниел Панов го дари с образа на Света Петка Търновска с пожелание да го закриля.

picture-1249

Мехрибан Алиева беше удостоена и със званието Доктор хонорис кауза на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”.

„Младото образовано поколение е гаранция за нацията, че ще заеме достойно място в бъдеще. Възприемам това звание като аванс, защото имам да направя още много, за да го заслужа.” – каза Мехрибан Алиева.

Фондацията „Гайдар Алиев”, на която първата дама на Азербейджан е президент, дари 2,5 млн. лв. за изграждането на Трапезица във вида, в който я виждаме днес. Мехрибан Алиева е първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст, връчен й от международната благотворителна фондация "Меценат на столетието".

Преди да получи високите отличия първата дама на Азърбайджан се изкачи на хълма Трапезица, разгледа посетителския център и се разходи между останките на средновековните църкви. Алиева и Борисов откриха плоча за дарителския акт и заедно валидираха пощенска марка „Клутрунои-сторическо наследство Трапезица”. Край крепостните стени бяха на страж актьори в одежди на търновски боляри  и царедворци. Височайшите гости изгледаха историческа театрална възстановка.

Кметът на старата  столица Даниел Панов връчи на Алиева и Борисов реплика на древен медальон с изображение на два лъва, като находката е била отркита от археолога Жорж Сьор през 1901 г на Трапезица.Премиерът погледна скъпия дар и го връчи на дъщерята на Алиева-Лейля.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/1866282216933173/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България