Прокурори подадоха 122 протеста срещу разрешения за разкопаване на улици и тротоари

Работници разчистваха тротоара от изкоренените дървета и счупени стълбове.

Върховната административна прокуратура извърши проверка на разрешенията за разкопаване и прокопаване на улични и тротоарни настилки, както и вътрешно-квартални пространства. Прокурорите подадоха 122 протеста и 29 предложения за отстраняване на закононарушения, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От административните съдилища са разгледани по същество 35 протеста. В 30 случая тезата на прокуратурата е приета за основателна и оспорените разпоредби от общинските наредби са отменени или обявени за нищожни. Само 2 от подадените протести са отхвърлени, но от компетентните прокуратури са инициирани касационни производства пред ВАС.

В 49 случая атакуваните разпоредби са отменени от съответните общински съвети. Описаните действия са организирани от местните органи на власт в кратък период от време, преди постановяване на решения от административните съдилища, поради което образуваните съдебно-административни производства са прекратени. По този начин обаче визираната от прокуратурата незаконосъобразна уредба е елиминирана.

Предстои произнасяне на административните съдилища в страната по основателността на останалите прокурорски протести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право