проф. Емил Ботев: Италия не си взе поука от земетресенията през 2009 година

Проф. Емил Ботев

Основната причина за големия брой жертви при земетресението в Централна Италия е несъобразеното със сеизмичната активност строителство, каза директорът на сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев пред "Фокус".

По думите му сградите в района на град Аматриче са много стари, част от тях паметници на културата и жилищното строителство не отговаря на сеизмичната активност, характерна за централния хребет на Апенините.

Проф. Ботев уточни, че за последните 70 години са регистрирани около 100 такива земетресения в Централна Италия.

„Сегашната сеизмична активност, която е само на 40 км на север от Акуила, се развива в район с много стари исторически сгради, но той е много слабо населен. За съжаление, жертвите от труса ще се сравнят с тези от миналото земетресение от 2009 година и вместо хората на място да си направят изводите, че трябва да се съобразят с предписанията и изискванията на сеизмичните правила за строителство в такива високо сеизмични райони, то се оказа, че много бързо са забравили примерите от преди само 7 години“, коментира още проф. Ботев.

Той уточни, че след 1964 година до 2006 година са се случили повече от 100 земетресения с магнитуд по-голям от 6. Уточни, че Италия е с голяма честота на такива земетресения.

Проблемът е, че тези трусове са с много малка дълбочина и се случват непосредствено под населените места, където остават деформации на земната повърхност и това действа негативно върху строителните конструкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България