Радан Кънев: Росен Плевнелиев безнадеждно закъсня с Консултативния съвет за национална сигурност

Снимка: Архив

„Много отдавна не съм бил критичен към президента, но сега ще бъда – Росен Плевнелиев безнадеждно закъсня с Консултативния съвет за национална сигурност”, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БТВ.

„Патриотичният фронт го поискаха, ние го поискахме, сега вече и БСП го искат. Отношението на България към отпадането на визовия режим за Турция не се решава само от премиера в една демократична държава”, допълни Кънев.

Лидерът на ДСБ допълни, че е скептичен, че може да бъде постигната обща позиция на партиите по всички въпроси, но за турските визи тя е наложителна. „Бежанците в Турция получават турски паспорти. Вълната може да се появи утре, ама да е законна”, каза Кънев.

„Истинският проблем е, че в българската политика има различно мнение и ценности, от които се изхожда външната политика. И това разделение е в дясно – в Реформаторския блок и в ГЕРБ”, смята лидерът на ДСБ.

„Реформаторският блок има ясна обща позиция за националния интерес. Тази позиция изключва двустранни договорки с Турция, които водят до куриерската роля на премиера Бойко Борисов”, каза още Кънев.

„ГЕРБ тръгна по пътя на БСП и АБВ във външната политика. Борисов говори да се разберат Турция и Европейския съюз, а ние по средата. Ние не сме извън Европа, а част от нея”, каза още Кънев.

„От ДСБ имаме решение на националното ръководство, което дава предпочитание на един от кандидатите на Реформаторския блок. Нямаме неприемливи кандидати”, каза Кънев за кандидатпрезидентската надпревара.

Той допълни, че до 2-3 дни ще е ясно как ще се яви коалицията на избори.

„Ако националният интерес изисква да се явим на избори без партията на Касим Дал, ще се явим без нея”, допълни лидерът на ДСБ.

Той поясни, че блокът има ясен профил на своя кандидат-президент.

В медиите беше публикувано отворено писмо до лидерът на ДСБ Радан Кънев от членове и симпатизанти на ГЕРБ. В него те изказват негодуванието си от изказвания на Кънев по адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кънев от своя страна определи писмото като написано от кварталната женска организация на ГЕРБ.

„Каква е причината за това писмо? Това е възмущението на хората, че някой е взел остра позиция, мнение, което е много различно от това на лидера им. Те ме обвиняват, че като опозиция се изказвам негативно за тяхното слънце”, коментира Кънев.

„Когато си убеден, че си прав и че премиерът греши тежко, е нормално да държа остър тон”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика