Референдумът в Република Сръбска е успешен, празникът на републиката остава на 9 януари

99,8% от жителите на Република Сръбска в Босна гласуваха празникът на републиката да остане на 9 януари. Това показаха резултатите от референдума на 25 септември, съобщи БТВ.

С провеждането на общественото допитване Република Сръбска се противопостави на Конституционния съд, който обяви, че тази дата е дискриминационна за несръбското население на републиката, както и на държавите от Европейския съюз и Съединените щати, които го порицаха.

Босненските сърби обявиха „република на сръбския народ” в състава на Босна и Херцеговина на 9 януари 1992 г., когато празнуват и сръбски православен празник. Това обаче постави началото на кървава война, която отне живота на близо 100 хил. души.

След като тя приключи през 1995 г., босненските мюсюлмани и хърватите бяха почти изцяло прогонени от територията на Република Сръбска. За тях датата все още символизира тяхното изгонване и е знак, че територията, контролирана от босненските сърби, все още е предназначена само за тях.

Президентът на Република Сръбска Миларад Додик е обявил неделния референдум за успешен, съобщава македонското електронно издание А1 ON, цитирано от "Фокус".

„През далечната 1992 г. бях един от тези, които решиха как да се направи републиката. Бях свидетел на това. През ноември 1991 г. в Сараево взехме решение и създадохме Република Сръбска, а тук в град Пале на 9 януари 1992 г. я създадохме преди войната, преди страданията“, заяви Додик.

„Никой не може да изтрие този факт, да отмени Деня на републиката“, добави той.

„Република Сръбска е държава. Република Сръбска е вписана в територията на Босна и Херцеговина според Дейтънското споразумение. Има народ, който обича тази страна – това е критерий за една държава. Има три критерия за да може една държава да се нарече такава - територия, ефективно управление и народ, който да обича тази държава. Какво и липсва на Република Сръбска? Нищо“, добави Додик.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа