Робърт Редфорд: Сънданс Кид

Титаничният актьор, режисьор, продуцент, бизнесмен, имотен магнат, защитник на околната среда и покровител на независимото кино Чарлз Робърт Редфорд син навърши 80 години. В последните 50 от тях той е една от най-харизматичните и внушителни икони на Холиувд, величествена артистична фигура с огромно културно влияние в родната си страна САЩ и отвъд.

Робърт Редфорд има много знаменити и легендарни роли и превъплъщения, той направи изключителни персонажи в грандиозни филми като „Ужилването“, „Цялото президентско войнство“, „Извън Африка“, „Трите дни на Кондора“, „Каквито бяхме“, „Далечният мост“, „Орли на правосъдието“, „Повелителят на конете“... Но за милиони зрители по цялото земно кълбо Робърт Рдефорд винагие ще бъде Сънданс Кид от монументалния уестърн шедьовър на Джордж Рой Хил „Буч Касиди и Сънданс Кид“ от 1969-а година събрал в знаменит актьорски дует двамата най-обожавани млади изпълнители на тогавашен Холивуд – Пол Нюман и Боб Рдефорд. След успехът на този филм никой не е същия – нито барутния жанр, нито звездите Нюман и Редфорд. Двата американски екранни ас са на друго ниво, а Редфорд разгръща личната си дейност извън пределите на снимачните площадки като купува земя в мормонския щат Юта и основава планински курорт, а после и фестивал на независимото кино. Личната си бизнес марка Редфорд кръщава „Сънданс“ на името на своя вече митичен персонаж от „Буч Касиди и Сънданс Кид“.

Редфорд е дисциплиниран и отличителен човек от малък, но житейски препятствия му гарантиран турбулентен път към върха. След като завършва гимназия в Лос Анджелис през 1954-а година започва да учи в Университета в Колорадо на пълна стипендия благодарение на качествата си на бейзболен играч. Бейзболът му помага да запази добра спортна форма в продължение на дълги години. На следващата година майка му умира от рак, той започва да пие и губи стипендията си. През 1956-а пътува и живее във Франция и Италия, където се потапя в света на бохемския живот. Завръща се в Щатите в края на десетилетието и на следващата година се жени за Лола Джин Ван Вагенен от мормонските среди в щата Юта. Двамата се местят в Ню Йорк, където Робърт Редфорд се записва да учи живопис. Имат общо четири деца и седем внуци, а през 1985-а се развеждат. През 2009-а Редфорд се жени повторно за дългогодишната си партньорка Сибил Сагърс

Филмовата кариера на Редфорд се разгръща през 60-те години на миналия век с малки роли в тв продукции, сред които сериите на великия майстор на седмото изкуство Алфред Хичко. След като става глобална звезда в края на десетилетието Редфорд решава да диверсифицира артистичния си талант. През 1980-а той прави потресаващо успешен режисьорски дебют с драмата „Обикновени хора“, за която е награден с „Оскар“. През същата декада той основава и фестивалът за независимо кино „Сънданс“, който днес е един от най-престижните и популярни културни форуми в Западния свят и се смята за един от двигателите на независимото кино. През 2014-а година списание „Тайм“ включва Редфорд в своя списък с най-влиятелните хора на планетата и го определя като „Кръстникът на независимото кино“. Той описва начинанието си като „механизъм за откриването на нови гласове и таланти“.

Може да го гледате в „Драконът, моя приятел“

След по-малко от две седмици в българските кина излиза семейният приключенски филм „Драконът, моя приятел“ с участието на Робърт Редфорд. Той е най-сериозното и голямо актьорско име в този проект и ще бъде драматичен баланс на визуалните ефекти, които насищат премиерното зрелище. По-солидно изпълнение от Редфорд очакваме от довършващия се в момента Discovery – любовна история, разположена в епоха, в която задгробния живот е научно доказан. Този филм трябва да излезе догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино