Румен Петков: Бежански лагери биха ни превърнили в буферна зона

Румен Петков

"На населението трябва да е ясно, че изграждането на бежански лагери в Странджа е апел за превръщане на България в буферна зона. И трябва да е ясно че Румен Радев и Каракачанов дефакто доразвиват мисълта на Меркел: елате тука, но завинаги." Това заяви в Бургас бившият вътрешен министър Румен Петков.

"Би се провокирало напрежение. Ти предпоставяш конфликт. Без да си дадеш сметка какво това ще струва на живеещите тук - каза още Румен Петков. - Затова нашата позиция е пределно ясна: връщане на всички мерки на Евросъюза, на САЩ и на Русия за връщане на тези хора в страната на произход. Второ предстои ни среща с БОРКОР на която ще настояваме да е ясно колко дела са водени и с какъв резултат са завършили срещу трафиканти на хора. Осъдителните присъди са минимален брой."

Правителството хвърли топката за оградата в областните управи, скри се. Освен това елемента с изсичането на гората означава, че някой краде и то с благословията на правителството, добави политикът.

"В Странджа има изключително силно присъствие на бежанци, нещата са буквално страшни и правителството е безпомощно да се справи. Граничарите работят много активно, но явно това е крайно недостатъчно. Освен това оградата е предпоставка за корупция. Тази ограда няма по никакъв начин да спре бежанците. Сече се гората, има спрени тирове там, не знаем кои са фирмите и т.н. Решили сме да зададем серия от министрите по този проблем", допълни съветникът и общински председател на АБВ в Бургас Антон Коджабашев.

Според съветника на партията в морския град Георги Сталев никой не е помислил че бежански лагери в Странджа биха довели до подмяна на генофонда на хората живеещи в планината. "Съжителството на хора с различни вероизповедания би довело до конфликнти на верска основа. Кой ще охранява тези лагери и кой ще отговаря за опазване на човешките права в тях? Граничарите пак ли така ще спят по палатки и бараки? Няма отговор на всички тези въпроси. Не рискуваме ли България да се превърне в буферна зона и то в район граничещ с Турция. И след време да има искане да се отцепи автономна област?", попита риторично съветникът.

В Бургас Румен Петков коментира кандидатурата на Пламен Орешарски: "Известна е личната ангажираност на г-н Станишев с г-н Пламен Орешарски. Той е човек, който без странична мотивация няма да предприеме необмислена стъпка. Мисля си, че виждайки тежкото състояние на Румен Радев вътре в БСП, /защото там очевидно има неприемане, кандидатурата му минава малко през иглени уши/, тук се търси резервен изход при провал. През последните 7-8 години БСП превърна такъв тип хора - „независими кандидати” в бърсалки."

Кандидатурата на Пламен Орешарски е скъпоструваща статистика, каза Драгомир Попов от местното ръководсство на АБВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика