Русия пита България за кандидата й за шеф на ООН

Кристалина Георгиева обявена в писмо за единствения ни претендент

Изслушването на еврокомисарката в Общото събрание планирано за 3 октомври

Русия и три непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Ангола, Уругвай и Малайзия, повдигнаха въпрос за новия български кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева, предаде АФП. Те поискали от правителството в София да уточни дали Георгиева е “единственият и изключителен” претендент на България за поста, както е посочено в писмото с кандидатурата є.

Досегашният фаворит на страната Ирина Бокова посочи, че няма да се оттегли, въпреки че липсата на подкрепа от правителството намалява значително нейните шансовете.

“Имаме един официално подкрепен от българското правителство кандидат и един, който остава в надпреварата”, разясни ситуацията новозеландският посланик в ООН Джерард ван Бохемен, който държи месечното ротационно председателство на Съвета за сигурност. И обясни, че няма и процедура, която да задължи Бокова да се откаже, нито България може да отзове свой кандидат.

Неочаквано вчера посланикът на Украйна, също непостоянен член на Съвета, изрази неодобрение си към късното включване на Георгиева в битката за поста. “Смятам, че тя е много закъсняла. Начинът, по който това бе направено, не е напълно коректен”, каза Володимир Йелченко.

Изслушването на Георгиева в Общото събрание на ООН е планирано за понеделник - два дни преди първото гласуване в Съвета за сигурност с цветни бюлетини, които ще покажат дали страна с право на вето блокира даден кандидат.

Според анонимни дипломати руското искане за разяснения може да е знак за намерение за блокиране на Георгиева, твърди “Политико”.

Виктор Орбан писа на Борисов

Унгария подкрепя новата номинация

Унгария подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН - това гласи писмо до премиера Бойко Борисов от колегата му Виктор Орбан, съобщиха от Министерския съвет.

“В историята на ООН не е избиран ръководител на организацията единствено от Източна Европа. Тази година имаме историческия шанс да променим това. От друга страна, за постигането на нашата цел очевидно трябва да излъчим най-подготвения за това кандидат”, пише министър-председателят на Унгария. И допълва: “Убеден съм, че въз основа на своята квалификация и професионален опит комисар Георгиева е подходяща за заемането на поста и би спечелила доверието на страните от Съвета за сигурност.”

Разяснения

от Митов

В същото време министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че не е получавал писма от Русия, нито от други страни, с възражение във връзка с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

“Това, което получихме, беше за техническо доуточняване. Ние сме доуточнили. На базата на това Съветът за сигурност е взел решение да разпространи българското писмо и да допусне Кристалина Георгиева като официална и единствена българска номинация за генерален секретар на ООН”, заяви външният министър в Народното събрание.

Според него няма никакъв проблем България да смени своята номинация.

“Можем да защитаваме и работим за номинацията на Кристалина Георгиева”, каза още Митов.

Официално

Вписана е

на сайта на организацията

Кристалина Георгиева вече фигурира официално на интернет страницата на Организацията на обединените нации като кандидат на българското правителство. На сайта е и нейната кратка концепция за развитието на ООН под евентуално нейно управление и задачите, които ще бъдат заложени за изпълнение.

Малко след нея е и името на Ирина Бокова, която заяви, че няма намерение да се откаже от надпреварата, след като подкрепата за нея бе оттеглена от България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия