Руският депутат Пьотр Толстой: Обичам България, странно е да се извиняваш за шега

Новоизбраният руски депутат и телевизионен водещ Пьотр Толстой се учудва защо в България са се превъзбудили толкова от изказването му, че руснаците ще изкупят България. Пред БТВ той подчерта, че думите му са били шега и съжалява, че отсъствието на чувство за хумор е произвело толкова шум у нас.

„Струва ми се странно да се извиняваш за шега. Българите, които са се обидили, трябва да различават сериозно и несериозно”, каза Толстой.

"Разбира се, че това беше шега, и много съжалявам, че отсъствието на чувство за хумор произведе толкова шум в дружеска България. Ставаше дума за следното - журналист ме попита защо руснаците си купуват апартаменти на българското крайбрежие. Аз казах - те навсякъде купуват, в други държави също, но ако нещо - ще купят цялото крайбрежие. Казах го на шега и не вложих зла умисъл. Учудвам се защо нашите български приятели така лесно се превъзбудиха от тази новина", каза Толстой.

"За всички, които са се обидили, съжалявам, че ги е напуснало чувството им за хумор. Струва ми се странно да се извиняваш за шега. Българите, които са се обидили, трябва да различават сериозно и несериозно", смята депутатът.

На въпрос какво е родството му с великия писател Лев Толстой той отговори: "Аз съм негов праправнук, но ми се струва, че това няма отношение към този разговор. Aз обичам България и Сърбия, това са държави, с които ние сме тясно свързани, и съм сигурен, че няма повод за подобна болезнена реакция. Още повече че сега България преживява тежък период в своята история и аз се надявам, че той рано или късно ще приключи. Но безусловно Русия винаги ще бъде до България независимо от това кой е на власт."

Пьотр Толстой уточни, че когато давал изявлението за България, още не е бил депутат: "И сега още не съм, защото не са официално обявени резултатите от изборите."

Изявлението му няма никакво отношение към партия „Единна Русия”: "Аз не съм и член на партията."

"Русия в продължение на повече от 10 века е страна на Владимир Велики, на Лев Толстой, Достоевски, Чайковски и на Владимир Путин, който оглавява нашата страна днес. Не трябва да има опити да се дели Русия на някакви части. Русия е единна и нашата култура и история ни дават право да кажем, че Русия никога няма да отстъпи от своя суверенитет и никога няма да делегира части от него в Брюксел, както например постъпиха нашите източноевропейски съседи", каза още Толстой.

На въпроса "Българският премиер Бойко Борисов се ядоса на вашите думи. Вашият партиен шеф и президент Владимир Путин има ли отношение към вашето извинение и поиска ли да се извините?" Пюотр Толстой отговори: "Мисля си, че президентът Владимир Путин има по-важни дела от това да обсъжда с мен моите шеги по повод на руснаците, които купуват недвижими имоти в България. Даже съм убеден в това. Това първо. И второ - съжалявам, че на българските политици не им достига чувство за хумор, така че адекватно да възприемат мнение, изказано в шеговита форма по време на интервю с ваши колеги."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа