Руски радар засече необичаен сигнал от Космоса

Международният екип от учени към програмата СЕТИ, която цели да открие извънземен живот, изследва мистериозен сигнал, предаде Astronomy Magazine. Пиковете идват от звезда в съзвездие Херкулес, което се намира на 95 светлинни години от Земята.

Необичайният сигнал е засечен на 15 май 2015 г. от радио-телескопа РАТАН-600, който се използва от Руската академия на науките. Откритието е пазено в тайно до този момент.

Звездата е с име HD164595 и според учени е много подобна на нашето Слънце. До момента е открита една единствена планета, която обикаля в орбита около нея.

Според математика Клаудио Мачоне, който работи в програмата СЕТИ и руския астрофизик Николай Бурсов сигналът трябва да продължи да се следи. Според изследователския екип това отговаря на всички изисквания за умишлено предаван сигнал от извънземен живот.

От Руската академия на науките са категорични, че сигналът трябва да се следи. Отскоро към тях се е присъединил екипът на СЕТИ, който е насочил голяма част от радио-телескопите си към същото място на звездното небе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука