Ръководството на Медицинския университет опроверга Кунева

До всички 400 делегати е изпратена покана за участие в заседанието на ОС

Проф. Вихра Миланова отказала да оповести провеждането на общото събрание и после го определила като незаконно

Новият ректор на Медицинския университет в София проф. Виктор Златков заедно с цялото академично ръководство опроверга всички обвинения, които министърът на образованието Меглена Кунева отправи относно законността на проведеното общо събрание.

На него бе взето решението за отстраняването на досегашния ректор проф. Вихра Миланова и на нейно място бе избран проф. Златков.

Председателят на изборната комисия на ОС проф. Радослав Гърчев обясни, че не е вярно, че събранието се е провело тайно, каквито бяха обвиненията от страна на МОН. Проф. Миланова е отказала да го оповести на сайта на учебното заведение въпреки официалното писмо от председателя на общото събрание проф. Генчо Начев.

„Тя еднолично отказа да го обяви и после го определи като незаконно. До всичките 400 делегати бяха изпратени покани, до един са били уведомени”, заяви проф. Гърчев.

Той обясни още, че не е незаконно събранието да бъде закрито и досега всички заседания са провеждани по този начин. Гърчев беше категоричен, че противно на твърденията на общото събрание не е имало външни лица, а са се допускали единствено регистрирани хора след представяне на лична и делегатска карта.

Проф. Златков обясни още, че Кунева няма основание да иска да й бъдат показани бюлетините от вота, защото право на това има единствено съдът.

„Няма съдебно решение за това, има си правила и аз ги спазвам. Не мога да дам бюлетините и протоколите на когото и да било, като така ще наруша тяхната легитимност”, каза новият ректор.

Медии накиснаха министъра

Спряха държавната субсидия

Меглена Кунева поиска от министъра на финансите Владислав Горанов да бъде спряна държавната субсидия, която висшето учебно заведение получава всеки месец.

Редица медии обаче съобщиха, че Кунева е запорирала всички сметки на висшето учебно заведение. Тази информация се оказа невярна. Кунева дори няма подобни правомощия, показа проверка на „Труд“.

Министърът не може да наложи запор върху сметките на университет. Той може само да поиска запор от страна на съда с оглед бъдещи искове срещу него. Възможно е обаче изпълнителната власт в лицето на финансовия министър да спре временно държавната субсидия. Това може да стане въз основа на Закона за държавния бюджет или правилниците, които са различни за автономните вузове, обясниха експерти по финансово право.

Проф. Сергей Игнатов:

Министерство на образованието върши погром

„Това, което в момента върши Министертство на образованието в Медицинския университет, е истински погром. Резултатът от този погром ще се види още следващата година, защото образованието отдавна е превърнато в пазар”, заяви пред „Труд” бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Той прогнозира, че вследствие на това още идната година ще има още повече свободни места в университетите. „Нито един ректор не може да изнесе пари в чували от университета, това е абсурдно”, категоричен беше Игнатов.

Проф. Виктор Златков:

Аз мога да нося отговорност

„Решението на общото събрание е еднозначно. Аз съм легитимният ректор на МУ-София”, категоричен беше избраният с гласовете на 235 делегати от около 280 души, имащи право на глас проф. Виктор Златков.

„Минал съм през цялата йерархия и моят опит и биография доказват, че професионализмът ми не бива да бъде поставян под съмнение. Аз съм човек, който може да носи отговорност. Това е едно предизвикателство. Преодоляването на тази криза е изключително важно и моят основен приоритет е запазване на академичния дух”, каза проф. Златков.

Той обясни още, че в момента ситуацията е стабилна благодарение на усилията и на деканите на четирите факултета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование