Санкциите няма да решат старите проблеми на плажа

Акциите на Министерството на туризма са закъснели

Концесиите на плажа - най-дъвканата тема след прогнозите за ръст или спад на туристи в старта на всеки сезон - излязоха отново на дневен ред, но когато лятото вече преваля. Тъкмо се успокоиха духовете, че новата методика за заплащането на морските плажове ще бъде по-справедлива за концесионерите, а на летовниците ще намали цените на сянката догодина, и Министерството на туризма се пусна по проверки и закъснели наказателни акции. Има над 200 сигнала от събиращите тен на брега, обяви министър Николина Ангелкова и тръгна на юг, където за пореден хванаха концесионера на плаж Слънчев бряг-север да извършва същите нарушения, които прави през последните четири години - повече от допустимите кръчми и магазини и по-малко свободна зона на плажа за туристите. Ако печели добре, фирмата ще плати солената глоба и следващото лято пак ще царува на плажа, коментираха от туристическия бранш.

Проблемите на север са също стари и затлачени - няма желаещи да стопанисват най-харесваните и търсени места по брега. Досегашният концесионер на Аспаруховия плаж се отказа от него и той потъна до средата на юли в боклуци и смрад. До пика на сезона 36 от плажовете във Варненска област останаха неохраняеми, защото исканата за тях цена беше висока и нерентабилна. Дори след неколкократното сваляне на обявените тръжни цени стопани се намериха чак в средата на лятото за двете части на „Кабакум“, „Аспарухово“ и за част от легендарния Офицерски плаж. Останалите неохраняеми зони бяха обезопасени с табели на три езика. Старата методология е основната пречка да не се намерят наематели за повечето плажове. 700 хиляди лева получиха от туристическото министерство управителите на областите Варна, Добрич и Бургас за осигуряване на спасители в неохраняемите райони. На практика обаче можеха да се усвоят не повече от 70 хиляди, тъй като за по-големи суми е необходима обществена поръчка, която щеше трае до края на сезона и губи смисъла си, обясни тогава областният управител на Варна Стоян Пасев.

Санкциите не помагат, когато концесионерите работят на загуба, както твърдят повечето от тях. Те настояват заедно с методиката за определяне на минималния размер на концесионното заплащане да има цял комплекс от промени, включително и в Наредбата за водноспасителна дейност, която сега осигурява монопола на БЧК, която е неправителствена организация, а не търговско дружество. Корекция в наредбата зависи от здравното министерство, защото е в неговите правомощия. Ако концесионната вноска или наемна такса за един плаж падне на 50 000 лева по новата методика, разходите за водноспасителна дейност си остават 80 000 лева допълнително, дават пример от компанията „Лазурен бряг 91“ , която стопанисва повечето варненски плажове. Ако БЧК има конкуренти в подготовката на спасители и сключване на договорите, цените за водна охрана също ще паднат, категоричен е концесионерът. Водното спасяване струва доста скъпо, само заплатите на морските мъже по вишките на юг вече не падат под 2000 лева, с храна, нощувка и облекло, а на север не са под 1100-1200 лв.

За да има по-малко жалващи се летовници и да няма отказали се концесионери на плажа, трябва промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие да станат по-бързо факт. Дали ще са панацея за натрупаните проблеми през годините, ще видим през следващото лято, а не чрез проверките на абордаж на финала на това лято. Засега санкциите вкарват само някой лев повече в хазната, но не ги решават.

Ще има бой за евтини чадъри

За да реагира на обществените очаквания, Министерството на туризма обеща драстично по-евтина сянка след промените в методиката. Тогава хората обаче посред нощ ще се редят на опашка за чадъри по 3-4 лева, ще се избият за тях , коментира не на шега експертът и член на УС на Варненската туристическа камара проф. д-р Стоян Маринов. Според него, чадърите и шезлонгите са скъпи, където площта на брега край морето е малко, а леглата са много. Спокойствието и луксът струват пари. Все се сравняваме с Гърция, но тя е с 13 676 км крайбрежна ивица и плажове, а ние имаме само 308 км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи