Свалянето на опасните тролейбусни жици в Пловдив най-сетне започна

Свалянето на жиците на отдавна неработещата тролейбусна мрежа в Пловдив най-сетне стартира, след като във вторник бе даден символичен старт на демонтажа в района на Коматевския възел. Така Пловдив стана първият град у нас, а вероятно и в света, който окончателно се отказва от този считан за екологичен масов транспорт.

"За да функционира нормално една тролейбусна мрежа са нужни 4 елемента - подземна и надземна контактна мрежа, трафопостове и тролеи. Тук е останала само надземната мрежа, състоянието й е компрометирано и редовно има скъсани проводници и инциденти", коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Заради увисналите жици се стигна и до трагичен случай, при който на 10 август 2012 г. на колелото край Централна жп гара нелепо загина 42-годишната медицинска сестра Галя Халачева.

Близо 30 км от тролейбусната мрежа ще бъдат премахнати за срок от 33 дни. Демонтажът на кръстовищата на Сточна гара и Чифте баня ще бъде извършват през почивните дни, тъй като движението ще бъде спирано. Жиците няма да се свалят през нощта, каквато бе първоначалната идея, тъй като е доста опасно. Общината ще плати 300 000 лв. за демонтажа, а после ще си търси парите от фирмата собственик - "Градски транспорт" АД, която е обявена в несъстоятелност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони