Сделката за продажбата на Виваком приключи

Спас Русев

На 30 август приключи успешно продажбата на 100% от акциите на InterV Investment S.a.r.l. (InterV), базирана в Люксембург холдингова комания на БТК ЕАД, съобщи на сайта си руската банка ВТБ.

Компанията е придобита от Вива Телеком - консорциум, в който влизат Спас Русев, миноритарни акционери и ВТБ.

Сделката започва след фалита на КТБ, издала мостово финансиране за 150 млн. на бившите собственици. Продажбата на акциите на InterV бе реализирана чрез отворен търг, воден от E&Y (Ърнст енд Янг) в Лондон през ноември 2015 г. с участието на няколко глобални институционални инвеститори. На 20 ноември Вива Телеком бе обявен за спечелилия участник с финално предложение от 330 млн. евро, което е доста над началната цена от 180 млн. евро, пише в съобщението на ВТБ. Транзакцията бе частично финансирана с 240 млн. евро, отпуснати от ВТБ Груп на консорциума Вива Телеком.

Вива Телеком е солиден актив, който ще спечели от стабилизирането на съществуващата дялова структура на оператора и ефективна инвестиционна платформа, която ще позволи на новите собственици да затвърдят водещите позиции на Виваком на българския телекомуникационен пазар и да рационализират неговите операции. Сделката бе разрешена от българската Комисия за защита на конкуренцията, посочват още от ВТБ.

Разнообразните опити от страна на лица, претендиращи за партньорство с предишния мажоритарен акционер да осуетят процеса в Люксембург се оказаха напразни и техните несериозни твърдения не бяха приети от никой от регулаторните органи в съответните юрисдикции - пише в съобщението - Подобни опити трябва да се разглеждат като нелоялна конкуренция от страна на предишния собственик, който не успя да изпълни задълженията си по дълга.

БТК , която оперира под търговската марка Vivacom, е бившият държавен далекосъобщителен оператор, приватизиран през 2004 г. Тя е най-голямата телекомуникационна компания в България от гледна точка на приходи и абонати и държи водещи позиции в стационарните и мобилните комуникации, както и в IPTV услугите.

Вчера беше тражирана неофициална информация, че новото разпределение на акциите ще отговаря на описаното през юни в руския „Коммерсантъ“: Viva Telecom на Спас Русев с 46%, ВТБ с 20% минус 1 акция, Delta, контролирано от Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, с 19% и миноритари собственици с 15% плюс 1 акция.

Сделката още не е отразена в Търговския регистър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България