Септември идва с жега и слаб дъжд

времето през септемвриВ началото на септември ще бъде сравнително топло и предимно слънчево. На 4-и и 5-и повече облаци ще има над Западна България, със слаби валежи. В периода от 6-и до 8-и постепенно ще се затопли и температурите в южните части на страната ще достигнат 30-32 градуса.

Условия за краткотрайни превалявания и захлаждане ще има от 7-и до 11-и. През по-голямата част на второто десетдневие ще бъде предимно слънчево, а около 15 и 16 септември - сравнително топло. Възможни са превалявания и понижение на температурата около 17 и 19 септември.

През първите четири дни на третата десетдневка времето ще бъде дъждовно и хладно. От 25-и до края на месеца ще има повече слънце и температури на средните.

Денят чувствително намалява и в края на месеца нощта има превес - 12 часа и 10 минути, а денят е дълъг 11 часа и 50 минути.

Най-често преобладава антициклонният тип време - предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4-5 градуса по ниски от тези през август и най-често максималните са между 23 и 28 градуса. Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно. При пренос на въздушни маси от юг в равнинната част на страната са измервани доста високи температури - между 36 и 41 градуса. Най-топло през септември е било в Русе, Ловеч, Кнежа - 42 градуса.

По морския бряг, където се чувства разхлаждащото влияние на морето, най-високите температури достигат до 32-36 градуса. В София абсолютната максимална температура за септември е 35,5 градуса, измерена през 1994 г., в Пловдив през 1987 г. са отчетени 37 градуса, а в Плевен през далечната 1946 г. - 40,8 градуса. Лятото ще си отиде, а на 23 септември в 6 ч и 08 минути и ще отстъпи място на есента.

Народни поверия: Сух септември - мокър октомври

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За юни народната метеорология гласи:

„Сух септември - мокър октомври.“ Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Очакват се леки магнитни бури

В началото на месеца слънчевата активност ще се задържи ниска. От 6 до 12 септември слабо ще се усили и от 14 септември до края на месеца се очаква отново да бъде ниска.

Земното магнитно поле е с високи нива на активност, без условия за магнитни бури на ширините на Балканите. Временно усилване на геомагнитната активност се очаква от 26 до 28 септември когато ще има смущения в земното магнитно поле. Магнитните бури на тези дати да бъдат слаби и няма да оказват съществено влияние на комуникациите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето