Симеон откри изложба в Симитли, баби го нагостиха с баница и кестени

Симеон Сакскобургготски в Симитли.

Симеон Сакскобургготски и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов официално откриха изложбата „Духът на миналото в образи“.

Кметът Апостолов изрази радостта си, че именно общината, която той ръководи, е домакин на културното мероприятие. „Радвам се, че на мен се пада честта да открия тази хубава изложба, съставена от студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Картините, представени в експозицията, са автентични неща за нашата страна и по-конкретно за община Симитли, включително виждате картина с кукер, който е един от символите на Симитли. Освен това изложбата е допълнена с характерни за този край етнографски елементи и носии“, каза Апостолов.

От своя страна Симеон II също изрази задоволството си от видяното като коментира, че картините на младите художници са изключително красиви. „С две думи искам само да кажа, че много се радвам, че успях да включа в програмата си посещение в община Симитли. Моето желание бе с присъствието си да насърча младите художници, най-вече защото ето такива картини от нашата си България, нещо което е много по-автентично, ме радват и всички ние трябва да подкрепим тази инициатива. Радост за мен бе и това че отново съм в Симитли, затова искам да благодаря за поканата на кмета на Симитли Апостол Апостолов и на Кристиян Ковачев“, заяви Царят.

След официалното откриване на изложбата Апостол Апостолов и Н. В. Цар Симеон II си размениха подаръци, един от които бе с изключително емоционална стойност за царя, тъй като представляваше колаж от снимки от първото му посещение в общината на Националния празник на България трети март през далечната 2004 година.

Бабите от село Брежани пък почерпиха царя с традиционната им местна баница с кестени.

Бившата депутатка от НДСВ Снежана Гроздилова, която и до днес е сред приближените на царя, дойде специално за изложбата .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България