След решение на ОПЕК цената на петрола се покачва, а добивът се ограничава

ОПЕК, петрол

Цената на петрола започна да се покачва след изненадващото решение на Организацията на страните износителки на петрол да ограничат добива, предаде БНТ.

За първи път от 8 години се взема подобно решение. От ОПЕК обявиха, че ще търсят подкрепата и на други производители извън картела.

След тридневни разговори на неформална среща в Алжир членовете на ОПЕК се договориха да намалят общия си добив с около 700 хиляди барала дневно. Това е най-голямото намаляване на производството от кризата през 2008 година. Споразумението ще бъде финализирано на среща на върха през ноември във Виена. Тогава ще стане ясно и конкретното намаляване по държави.

След обявяването на новината сорт Брент се покачи с близо 6 процента и вече се търгува за 49 долара за барел. Покачването в азиатската търговия продължава. Това са най-високите цени от две седмици. Споразумението оказа ефект и върху цените на акциите на енергийните компании на Уолстрийт.

Анализатори определиха споразумението като "историческо". Очакванията са то да спре поевтиняването на петрола и да върне цените около 60 долара за барел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят