Смях през зъби с триото Иванчев – Савов – Лолова

1. Румен Иванчев и Татяна Лолова

Към това трио се присъединиха поетът Николай Дойнов и сатирикът Михаил Вешим, за да представят една уникална книга – „Дон Санчо и Кихот” (ИК „Жанет 45”, 2016) с автор Румен Иванчев, с уникални цветни илюстрации на карикатуриста Йовчо Савов. Премиерата на луксозното томче събра десетки почитатели на сатиричната поезия в клуб „Алкохол” на Столичната библиотека.

Първата реплика беше на Дойнов: „Дали тази вечер ще се смеем или ще ни връхлети нещо друго?”

Втората реплика продължи около половин час, защото Татяна Лолова хареса новата си роля: „Тук е полумрак, за да не се виждат някои неща, които не са за гледане... Румен Иванчев живее в Италия, но пак е българин. А аз миналата седмица се снимах в ролята на циганка във Видин. Връщам се в София и гледам една група цигани се въртя около такси. Единият – много мургав и много грозен, другите – също. Отивам при тях и им казвам: „Ей, вие сте цигани, нали?” А те ми викат – мрън, мрън, мрън. Аз им казвам: „Аз два дена снимам циганка, играх циганка във филм!” И един от по-младите ми вика: „А ние играем тази роля цял живот!”

След като прочете „Селфи”-то на Румен Иванчев, Татяна Лолова сподели още свои перипетии: „Сега ще ви кажа, че аз съм се снимала с всички престъпници в България, защото поне 50 000 души са си направили селфи с мене, слагат си го във фейсбук и пишат колко сме близки! Е, аз откъде да знам кой кой е...”

А кой е Румен Иванчев? Ето неговия автопортрет:

Римува, пише фейлетони,

Михаля из Европа гони.

Единият му крак е на Ботуша,

а другият – под кривата ни круша!

Книгата съдържа емиграми, стихотворения и афоризми, които са кристално огледало на случващото се у нас – социалното разслоение, обезлюдяването, корупцията, псевдосвободата, опростачването, липсата на перспектива. Неслучайно заглавието е пародия на „Дон Кихот”.

„Румен Иванчев е странстващ рицар на доброто – той е все така неразбран като испанския хидалго. Сатирата не може да оправи света, не може да оправи и България, но си струва да се опита” – каза Михаил Вешим, който подчерта, че тандемът Иванчев – Савов работи в абсолютна хармония, както някога ни очароваха Радой Ралин и Борис Димовски.

От новата книга:

Ескалация

Как ти, брате, емиграция?

Прилича на евакуация!

Който се учи, той ще сполучи!

Туй се отнася до цели народи,

стига неук да не ги ръководи.

Стой, та гледай...

...как древната ни нация

Умира в демокрация!

Дядо Матейко:

Я! И вратите райски

са с етикет китайски!

Причината

Била проста...

Но пък е на поста!

Царски пантеон

До Самуил е време да се ококори

и Симеон Втори!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура