Съдия за първи път изгони футболист след видеоповторение

Полузащитникът на "Вилем ІІ" Ануар Кали влезе в историята на футбола. Но не с фантастичен гол или счупен рекорд. Той стана първият играч, който бе изгонен след видеоповторение. Това се случи по време на двубоя с "Аякс" от турнира за Купата на Холандия, загубен с 0:5.

Първоначално реферът Дани Макели показа на Кали жълт картон за грубо нарушение срещу Ласе Шоне. Впоследствие обаче го изгони след внимателен анализ на повторението. Това е и първият случай, при който технологиите се използват при решаване на конкретна ситуация на терена.

https://youtu.be/pmZTqmYvk4w

Асистент-реферът Пол ван Бокел, който бе разположен в малък ван с шест телевизионни камери на "Амстердам Арена", прегледа повторенията и информира главния арбитър чрез слушалки. Страничната намеса обърка зрителите на срещата. На тях не бе съобщено по никакъв начин защо и как съдията променя решението си.

"Надявам се, че в скоро време е ще се намери начин да се уведомяват феновете на трибуните за тези решения. Те имат право да знаят какво се случва", коментира Макели след срещата.

Двамата рефери ще разменят местата си в днешната среща за купата между "Фейенорд" и "Осс", в която системата ще бъде използвана отново. Миналия месец технологията беше тествана в контролата между Франция и Италия в Бари, но тогава играта не бе спирана, за да се гледа повторение.

Бордът на директорите на Международната футболна асоциация (ФИФА), който отговаря за правилата на играта, ще реши през 2018 г. дали да официализира използването на видеоповторения и евентуално ще изготви правило за него.

/БТВ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт