Съдът под обсада заради такса „сградна инсталация”

Конституционният съд остави такса „юрисконсулт”

До края на годината ВКС решава ще плащаме ли на „Топлофикация” дори да не ползваме парно

Граждански организации вчера протестираха пред Съдебната палата в София с искане да отпадне т.нар. такса сградна инсталация, която плащат абонатите на “Топлофикация София”, дори и когато са се отказали да ползват парно.

Това се случи, докато течеше първото заседание на Върховния касационен съд, който бе сезиран от омбудсмана Мая Манолова с искане за тълкувателно решение.

“Като страна член на ЕС сме длъжни да имплементираме европейското законодателство в нашите закони, ние сме го направили с чл. 62 от Закона за защита на потребителите, който казва, че непоискана услуга не се плаща. Тоест за случаите, в които гражданинът отказва да ползва парно, изключва и демонтира радиаторите си, той не е длъжен да плаща сградна инсталация. Противоречието между тези две разбирания би следвало да бъде изяснено от решението на Върховния касационен съд, който да се произнесе в полза на едното или на другото разбиране”, заяви пред съдиите омбудсманът.

ВКС ще вземе решение дали трябва да плащаме на “Топлофикация” такса сградна инсталация дори ако не ползваме парно.

След заседанието Манолова коментира и решението на Конституционния съд, с което бе отхвърлено искането й за отмяна на т.нар. такса юрисконсулт.

“На ход са народните представители, надявам се те да защитят гражданите. Аз няма да се откажа и ще продължа да настоявам тези паразитни юрисконсултски възнаграждения, с които монополните дружества допълнително се обогатяват, да бъдат отменени като възможност”, категорична бе Манолова.

Омбудсманът подчерта, че е внесла в Народното събрание искане за промяна в Гражданския процесуален кодекс за отмяна на възможността в съдебен процес да се претендират юрисконсултски възнаграждения и беше категорична, че няма да се откаже да защитава хората, които с основание са гневни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари