С „Първите хиляда” и „Новите 100 войводи” събират пари за паметник-реликва в Сливен

събират пари за паметник-реликва в Сливен

„Първите хиляда” и „Новите 100 войводи” – това са названията на част от нестандартните дарителски акции, които започнаха в Сливен. Целта е да се съберат пари за спешното възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк.

В „Първите хиляда” може да се включи всеки, като даде своята лепта в дарителска каса, поставена на входа на общината. Тази акция е насочена към гражданите, които дарят 10 и повече лева. Интересът на бизнеса ще бъде привлечен с  инициативата „Новите 100 войводи”. „Родолюбци” е акцията, предназначена за учениците. Тези, които подкрепят кампанията, ще получат грамоти. А имената на дарителите на суми от 1000 и повече лева ще бъдат изписани върху плоча, която ще бъде монтирана в района на паметника – съобщиха от Инициативния комитет за възстановяването на паметника-реликва. До момента са събрани около 725 лева, като 588 от тях са по нарочно разкритата дарителска сметка, а останалите – от дарителските кутии – съобщи зам.-кметът Пепа Чиликова. За спешната консервация на паметника вероятно ще са необходими около 10 хил.лева. Експерти-художници и архитекти тепърва ще уточняват колко ще струва цялостната му реставрация.

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен е със специална стойност, тъй като е изграден с дарения на обикновените войници и техните офицери, които са се завърнали живи от фронтовете на двете Балкански и Първата световна война. 7-метровата композиция е изработена по проект на "Първите хиляда" и "от арх.Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов. В края на ноември 1924г. паметникът е бил тържествено открит – за вечна памет на мъжете, които са загинали по бойните полета и никога няма да се върнат в домовете си, и за утеха на техните вдовици и сираци. Реликвата се намира в бивша казарма в центъра на Сливен, която общината получи даром от военното министерство преди 11 години. Единият крак на фигурата на артилериста вече е счупен наполовина, има и други увреждания по композицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони