С развят трибагреник се виха български хора под Акропола

българско хоро под Акропола

Кръшни български хора се виха вчера на площад Монастираки под Акропола, в сърцето на гръцката столица. Под ритъма на българска народна музика и с развят трибагреник българи от цяла Атина се стекоха, за да се включат в инициативата, някои да потанцуват, други като зрители, предаде в. Български новини.

Българските ритми накараха туристите на Атина да направят огромен кръг около българите, които извиха българско хоро. На събитието присъства и българския архимандрит Атанасий Султанов, който преди това отслужи Якововата литургия в българския храм в Атина.

„Хора за Хората“ е инициатива която вече три години тече в България в над 18 града и аз се запалих изключително много. Без организации, партии, политици се самоорганизирахме на доброволна основа. Събрахме помежду си средства за озвучаването. Мястото и часа бяха съобразени с древната българска традиция „хоро на мегдана“ преди залез слънце. Продължаваме и възраждаме стария обичай, който опази българското през вековете“, каза участващият Петър.

„Това, което се случи в сърцето на Атина, е невероятно! То показва колко е жив българския дух, колко много обичаме България и колко много ни липсва Родината! Едно огромно благодаря на хората, които направиха всичко възможно, тази идея да стане реалност!“, сподели развълнувана българката Надя Краева.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ytySHaTG1r8[/embed]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл