Таен слой на училищно знаме разкри лика на малкия Симеон

В гоцеделчевската гимназия ПМГ“Яне Сандански“ очакват специален гост - Симеон Сакскобурготски. Визитата му е по покана на кмета Владимир Москов и директора на ПМГ "Яне Сандански" Елка Божикова и е предвидена за вторник, 27 септември.

В училището Симеон Сакскобургготски ще се срещне с учениците и преподавателите и ще разгледа експозицията, в която е изложено старото знаме на ПМГ "Яне Сандански".

При реставрацията на училищното знаме през 2015 г. специалистите откриха втори слой, на който е изобразен детският лик на Сакскобургготски. Уникалната находка не е случайна, тъй като до 1944 г. гимназията е носила неговото име.

През февруари тази година ученици от гоцеделчевската гимназия заедно с директора Елка Божикова бяха специални гости на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“, където заедно със свои връстници дискутираха проблемите на съвременна България, Европа, толерантността и въпросите за Холокоста.

Именно тогава те изненадаха приятно домакина си, като му представиха уникалната историческа находка, гордост на гимназията - възстановеното знаме с извезания върху него със свила и злато лик на Симеон, когато е бил съвсем малък. Тогава царят бил поканен да разгледа гимназията и той дал дума да гостува в града.

Симеон предвижда при посещението си да направи и среща с Неврокопския митрополит Серафим, както и с представители на местния бизнес.

Историята със знамето на училището е прелюбопитна.

4f6a81d4ae6567786a0ca4bfad5268a5

В навечерието на 95-та годишнина на най-старото учебно заведение в региона, директорката Елка Божикова решила да извади от склада автентичния флаг на школото, който са целували няколко поколения неврокопчани.

Знамето било прибрано през 2000 година, когато Министерството на образованието спуснало разпореждане за уеднаквяване на училищните символи, които трябвало да бъдат на зелен фон.

То било обаче поизносено и директорката го дала на реставратор в Благоевград за освежаване.

Реставраторът Илия Борисов обаче попада на уникална находка.

Под горния слой с образа на Яне Сандански на знамето, излазъл още един пласт с лика на Симеон на 2-годишна възраст.

След направени експертизи и специални рентгенови снимки се установил надписът

СМѣСЕНА ГИМНАЗИЯ; „КНЯЗ СИМЕОН ТЪРНОВСКИ“- НЕВРОКОПЪ и детският лик на Царя.

Начинанието било финансирано от местния бизнесмен Росен Думанов, възпитаник на ПМГ "Яне Сандански". За възстановяването на тайния пласт се наложило да поръчат материали от Италия, както и специална коприна от френския град Лион, с която да се закърпят поизгнилите места.

Гимназията съществува от 1920 година и за първи път е именувана на личност през 1940 година, когато за патрон е избран Симеон Търновски, а по-късно след 1944 година тя получава името на Яне Сандански.

След визитата в Гоце Делчев, Сакскобурготски ще гостува и на община Симитли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България