Тромбонистът Конрад Хъруиг гостува за първи път в България

Тромбонистът Конрад Хъруиг, един от водещите музиканти на съвременната джаз сцена, пристигна в България за няколко концерта с Димитър Льолев – саксофон, Димитър Сираков – бас,Станислав Арабаджиев – пиано, и Никола Горялов – барабани. Никола Горялов е директор на Фондация "Груув Ателие" и от няколко години си е поставил за задача да кани известни джаз музиканти, които да изнасят открити уроци у нас, да свирят с български музиканти. Така той пренася опита си от консерваторията в Грьонинген на българска територия.

Предстоят три концерта – на 28 в "София Лайв клуб", на 29 в залата на Радио Пловдив и на 30 септември на Хасковския джаз фестивал.

Предвидени са 4 уъркшопа или работилници, както ги нарича Никола Горялов.

На 27 от 11 ч в София в "Груув ателие" е първата среща с Конрад Хъруиг. Тази среща е за инструменталисти.

На 29 септември от 12 часа топджазменът ще изнесе открит урок в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство на тема "The Inner Art Of Practicing" ("Как да се упражняваш – това е тайната на всеки музикант"). Никола Горялов обяснява: "Един от начините е да слушаш, втората стъпка е да имитираш, а ако искате да знаете повече, трябва да посетите този уъркшоп." От 19 часа тромбонист номер 1 на американската джазова критика ще открие седмия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ с проекта Conrad Herwig & The Jazz StandArts Ensemble. Събитието ще бъде в Първо студио на Радиото.

Срещите на 1 и 2 октомври, съответно от 11 ч. е 13 ч. в "Груув ателие", ще са посветени на изкуството да импровизираш.

Конрад Хъруиг има в дискографията си над 20 албума. За поредицата "The Latin Side Of...", в която музиката на Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Майлс Дейвис и Джон Колтрейн е преосмислена през призмата на специфичната изразност на латино стила, Конрад печели 4 пъти наградата "Грами".

През 2002 г. е обявен за тромбонист номер 1 в САЩ от авторитетната класация Jazz Critics Poll на DownBeat Magazine. В над 30-годишната си кариера участва в записите на повече от 200 албума.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура