Трусът в Мианмар разруши 190 древни будистки храмове

пагода

Земетресението с магнитуд 6,8 степен, което разлюля централната част на Мианмар в сряда и причини смъртта на четирима души, е разрушило или сериозно е повредило 190 древни будистки пагоди – архитектурни паметници, съобщи правителственият в. „Глобал ню лайф ъв Мианма”, цитиран от БГНЕС.

По информация на изданието най-много щети са нанесени в град Баган – древната столица на страната, където се намират няколко хиляди пагоди и храмове от периода 11–4 век. Пострадали са и будистки светини в западния щат Ракхайн. В Баган са повредени 185 пагоди, повечето от които са на по 1000 години.

Епицентърът беше на няколко километра от селището Чау, съвсем близо до Баган. Земните трусове бяха усетени и в столицата Янгон, както и на обширна територия в региона – в столицата на Бангладеш и в няколко индийски щата, най-вече в Западна Бенгалия и Асам.

Представителството на ЮНЕСКО в Янгон изпрати свои експерти да оценят щетите по архитектурните паметници.

Град Баган е преживял войни, земетресения и хилядолетие на тропически пек. В периода си на апогей, когато е столица на силно кралство между 9 и 13 век, той е едно от най-важните образователни средища в цяла Азия. Откакто в Мианмар започнаха демократични промени и страната не е вече изолирана, а военната хунта се оттегли през 2011 година, множество чужди туристи прииждат, готови да преглътнат липсата на достатъчно удобства, спирането на електрическия ток и трудните комуникации. Тази година Мианмар се надява да посрещне 5,5 милиона туристи, почти с милион повече отколкото през 2015-та, сочат данните на министерството на туризма и хотелите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят