Тръгва делото за атентата на „Сарафово“

Четири години след кървавия атентат на летище „Сарафово“ в Бургас, делото тръгва в спецсъда. Двамата обвинени  за взривяването на автобуса с израелски туристи - Мелиад Фарах и Хасан Хасан, ще бъдат съдени задочно, защото не са заловени засега.

Обвинителния акт е внесен в съда на 16 юли т.г. Според него терористите са трима, но третият - алжирецът Мохамед Хюсеин, е загинал в атентата. Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан - с канадско и ливанско гражданство, са съучастници на алжиреца, който активирал бомбата и бил разкъсан от взрива. Делото е от 80 тома и ще се гледа от съдия Аделина Иванова. Разпитани са над 169 свидетели, 16 вещи лица, извършени са над 100 експертизи. Интерпол издирва Фарах и Хасан с червена бюлетина. Изпратени са и молби за правна помощ до 13 държави.

Обвинителите са убедени, че именно Хюсеин е взривил на  18 юли 2012 г.  багажното отделение на автобуса с израелци, кацнали на „Сарафово“, за да почиват у нас. Заедно с него загинаха петима чужди туристи и българският шофьор, а 35 бяха ранени.

Тримата терористи влезли у нас с автобус от Варшава през Румъния. Отседнали в Русе, били забелязани във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда. Фалшивите им паспорти били напечатани на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където учели. Фарах се счита за основен организатор и свръзка с военното крило на „Хизбула“. Получавал пари по сметка, източвал ги с дебитни карти от банкомати в Несебър. Пренесъл бомбата у нас на части, незабелязано от властите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право