Турция: Фетхуллах Гюлен подготвя нов преврат, трябва незабавно да бъде арестуван

Фетхуллах Гюлен

В искането си до САЩ за незабавното предаване на Фетхуллах Гюлен турското министерство на правосъдието се позовава на разузнавателни данни, според които проповедникът подготвя нов преврат след провала на първия опит, предаде БГНЕС.

В документа са посочени 6 обвинения срещу Гюлен, както и признанията на шестима, уличени в участие в преврата от 15 юли т.г. Прокуратурата в Анкара е категорична, че именно ислямският проповедник Гюлен, който от над 10 г. е в Пенсилвания, е главният организатор и ръководител на преврата, и излага мотивите си в 15 страници, с настояването за незабавен арест в САЩ и предаването му на турските власти.

Гюлен пряко е инструктирал въоръжените атаки по въздуха с бойна авиация и по сушата с танкове и оръжия, бомбардировките на парламента, на щаба за специални операции, на президентския дворец, на полицейската дирекция в Анкара, на сградите на националното разузнаване и базите на жандармерията, както и подобни цели в Истанбул, се посочва в документа. Вследствие на тези планирани действия жертвите са 246 души, 3 000 цивилни граждани са ранени. Освен това е нападнат и хотелът, в който президентът е почивал със семейството си и само бързата му реакция го е спасила от убийството. Същата нощ конвоят на премиера е бил обект на въоръжено нападение по пътя от Истанбул за Анкара, наложила се е бърза смяна на маршрута му и така е опазен жив.

Гюлен е обвинен в подготовката на предумишлено убийство на президента, премахване на конституционно установения ред, сваляне на парламента и правителството, и създаване на терористична групировка. Освен това той е разпоредил насилственото прочитане на декларацията на престъпната хунта по държавната телевизия ТРТ, с която бе съобщено, че правителството е отстранено от власт и че предстоят промени в конституцията.

„Наложителен е спешен арест на Гюлен, той е лидер на считаната в Турция за терористична организация ФЕТО. Той е дал заповед за кървавите събития от нощта на 15 юли. Разполагаме с категорични разузнавателни доклади, че той отново активира хората си и планира нов преврат. Това личи и в публикациите в сайта на ФЕТО www.herkul.org, в които Гюлен призовава войниците-метежници да не признават нищо в случай на провал, а радващите се после на неуспеха хора той нарича „глупаци“. В същите послания Гюлен предупреждава, че превратът ще се повтори“, се подчертава в искането до САЩ.

Прокуратурата и правосъдното министерство изразяват увереност, че все още има неразкрити хора на Гюлен в армията и в публичните институции, които продължават да изпълняват заповедите му и по този начин поставят в опасност онези, които се борят срещу организацията му ФЕТО. Опасенията на властите в Анкара са, че Фетхуллах Гюлен подготвя бягството си и ще избере държава, с която Турция няма споразумение за предаване на издирвани престъпници, или ще поиска убежище в друга точка по света. В тази връзка един от неговите приближени Ахмет Саит Яйла пътува често до Белгия и подготвя прехвърлянето му там, се посочва още в документа.

Други доклади от разузнаването сочат за намерения Гюлен да поиска убежище в Бразилия и след това да се прехвърли в Аржентина. Още на 19 юли т.г. членове на групировката му са закупили голям имот в Канада и са започнали процедура за убежище на лидера си. Финансовата и имотната мощ на Фетхуллах Гюлен в САЩ му гарантират безпроблемно прехвърляне в друга държава, а поради всички изложени аргументи незабавният му арест е наложителен, настояват турските власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа