Укрепват католическата катедрала "Свети Лудвиг" заради разкопките на Голяма базилика 

Укрепване на катедрала "Свети Лудвиг" в центъра на Пловдив започна в четвъртък, като това се налага заради разкопките на Голямата базилика и ремонта на улицата пред католическия храм.

Специални машини ще набиват укрепителни елементи на 7-метрова дълбочина, за да се пропука и срути любимото място на католиците под тепетата.

На метри от "Свети Лудвиг" с пълна пара пък  продължават разкопките на Голяма раннохристиянска базилика, където археолозите само през последния месец са открили ценни монети, оловен печат на местен стратег от 11-и век и керамика от 4-и до 15-и век. Уникални находки са откритите колони, капители и фризове с бичи глави и гирлянди между тях са от мрамор и сиенит с кръстове и вероятно са част от централния вход на Голямата базилика, чието пълно възстановяване ще струва на Община Пловдив 5 млн.лв. от собствения бюджет.

"Ние сме един от градовете, които отделят най-много средства за култура, като финансираме дори разкопките в могилите в Брестовица и Маноле, които са в съседни общини", декларира кметът на Пловдив Иван Тотев. И припомни, че стотици хиляди левове са вложени за възстановяне на Стария град, който по думите на кмета "също е бил издигнат от нищото.

"Капана" също е квартал без аналог, макар че и той е бил опожарен преди 100 години подобно на Тютюневия град, за който нямам никакво съмнение, че пак ще е една от емблемите на Пловдив", убеден е градоначалникът Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони