УНСС набира студенти чрез "Фейсбук" и "Туитър"

УНСС въвежда рекламна кампания за набиране на студенти в социалните мрежи. Пред БНР ректорът на университета проф. Стати Статев обясни:

"Данните сочат, че вече повече от 10 години ние като че ли останахме единственият университет, който си запълва бройките, както сана и тази година. Не зная обаче дали това е за добро или за зло гледано от по макромащаб. Миналата година ние записахме около 1/8 от кандидат-студентите, а тази година вероятно ще запишем около 1/7, дори 1/6 от всички кандидат-студенти в България. Още преди 4-5 години ние осъзнахме, че към младите трябва активна кампания, тъй като това ни беше подсказано и от особената инвазия на различни филиали на чужди университети, от самата специфика, по която младите хора сега получават информация", каза ректорът на университета.

"Нашите анкетни проучвания сочат, че все по-голяма и по-голяма част от тях получават своята информация дигитално, през социалните мрежи и затова ние от 4-5 години постоянно усъвършенстваме и търсим такива форми, за да достигнем по-близо до младите хора. Ние работихме до преди 2 години само за кампанията за прием на студенти бакалавърска степен, оказа, че трябва да работим по същия начин и още по-активно за магистърска степен да привличаме студенти. Трябва да имаме непрекъснато присъствие в социалните мрежи, като Фейсбук, като Туитър , по всичките разклонения на Гугъл".

Стати Статев обясни и как младите хора могат да бъдат задържани у нас:

"Не става въпрос за броя на университетите дали са много. Проблемът не е в бройката на университетите, Проблемът е в държавната политика спрямо държавните университети и спрямо приема на студенти. Какво трябва да финансира държавата? Трябва ли държавата да финансира специалисти, скъпоплатени, за които е ясно, че по-голямата част след завършването веднага заминават на работа в чужбина. Или държавата трябва да намери механизъм, при който да ти поеме цялото финансиране, но срещу ангажимента ти след това 5 години да останеш да работиш за нея. И това ще остави много млади хора в България, защото ще им даде сигурност и за работа".

Ние се оплакваме от демографската криза, но ние последните 10 години вече, ако отворите и видите числата в постановленията на Министерския съвет, ще видите, че това, което държавата дава под формата на постановления на Министерски съвет като планов опрем, той е по-голям от завършващите средно образование. Така че ние на практика нямаме задължително средно образование, но направихме висшето образование задължително. За да станеш студент ти е необходимо да имаш диплома за средно образование, нищо повече. А това не е правилно, така не се създава елит на нацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование