Ученици в Пловдив програмират хуманоиден робот да пише и танцува

Ученици в Пловдив вече сами програмират хуманоиден робот от второ поколение да пише, танцува и разговаря по установена японска система. Това е метод за иновационно образование по роботика и информатика и единственият курс по роботика за деца и юноши, на който малчуганите се упражняват да програмират наподобяващия човек робот Нао, използан за програми за изкуствен интелект.

В резултат на усилията на децата, Нао вече може да се движи, да води разговор, да пише на таблет, да танцува народни танци, да упражнява бойни изкуства. Преподаването се случва както в ателието по роботика на ул. "11-и август", така и в няколко училища в града под тепетата, където роботиката е свободно избираем предмет. Водещ на на курсовете по роботика за деца и ученици е Виктор Прончев, програмист в известна американска компания, а идеята за тях е на 12-годишната му дъщеря Катя. Под ръководството на баща си, момичето прилага уменията си в програмирането и същевременно се включва като преподавател на връстниците си в обучението.

То се осъществява с помощта на специален учебник, преведен от английски език от ученици от ЕГ "Пловдив". По време на своите занимания децата програмират сензори и мотори като ползват за инструмент световният програмен език на науката Python. "Децата, които се учат при нас, имат добра основа да продължат с роботиката и дори да работят в областта на програмирането на индустриалната роботика", твърди Виктор Прончев.

Той и негови колеги въвеждат новия метод за обучение със свои усилия и средства, а курсовете са безплатни за желаещите да развиват умения в програмирането на роботи. Паралелно с обучението на деца има и курсове курсове за юноши, студенти и техници, които се нодят от Теодор Георгиев, един от най-добрите специалисти по индустриална роботика у нас. Тео е основател на РобКо академията в Пловдив, където обаче рядко се задържа, тъй като програмира целогодишно роботи в заводите на световните марки автомобили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии