Ферми за трюфели тръгват у нас

В България ще се отглеждат черни летни трюфели в плантации, съобщиха от бранша по време на първия "Трюфел фест“, който се провежда в град Угърчин, информира БНР.

Засега у нас гъбите се събират само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид - около 150-200 тона.

От следващата година у нас започва внасянето на фиданки, заразени с черен летен трюфел, посочи Цветозар Мичевски, собственик на най-голямата фирма у нас за изкупуване и изнасяне на трюфели.

"Ние сме се насочили към този вид трюфел, който расте навсякъде и който в цяла България може да се отглежда. Задължително е да има вода наблизо, за да може да се напоява, като най-важното е обработката на самата плантация след залесяването", обясни предприемачът.

От едно хоби вече се е превърнало в бизнес - има хора, които с това се препитават, обясни Мичевски, като подчерта, че у нас вече над 10 000 души събират трюфели.

Заместник-кметът на Угърчин Мария Димова обясни, че общината ще съдейства на хората, които искат да отглеждат черен летен трюфел в плантации, като им предостави земя за ползване: "Ще инициираме законодателни промени за времето на търсене на трюфели, тъй като има период, в който изравянето на тези трюфели поврежда мицела."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес