Хиляди ТИР-ове щурмуват и рушат монтанско село

Местни хора прибират стока от катастрофирали камиони

Монтанското село Славотин живее като във война. Денем и нощем край къщите му тътнат като танкове тежки машини, стени и покриви се пукат, а от грохот и страх хората нощем не спят. Мине не мине ден или нощ и някоя желязна грамада се врязва в домове и помита дървета и стълбове. Случва се обърнати ремаркета да изсипват по пътя тонове стоки. Храни и техника  се търкалят като от разбити обози и бедняци събират разпилените продукти и вещи...

„Страшно е! От две години тук летят колони от ТИР-ове и превръщат селото в ад. Всичко гърми, трещи и се руши... Огромен късмет е, че досега няма жертви!”, казва кметът на Славотин Личко Цолов.

Ужасът на селото, разположено на път III - 112 от Монтана към Видин,  започнал през лятото на 2013 г, когато на транспортната карта на България и Европа се появил Дунав мост 2. Преди това през селото пак минавали тежки камион, но не хвърчали един след друг като бойни машини в атака, споделят хората.

Пускането на моста от Видин към Калафат обаче  превърнало сравнително тихия третокласен път в международна магистрала. „Радвахме се,  когато се заговори за мост при Видин. Смятахме, че движението на хора и стоки ще съживи запустелия ни край. Мислехме, че ще дойдат инвеститори, ако не в село, поне в близките градове, ще се отворят предприятия и ще има работа за нас и децата ни. А то стана още по-лошо. Мизерията остана, а загубихме спокойствието и съня си!”,  оплакват се жителите на Славотин.

Според  тях, а и  по мнението на експерти, огромният проблем  е, че заедно със строежа на Дунав мост 2 не са били подготвени и пътищата за увеличения многократно автомобилен трафик през Северозападна България. Голяма част от тежкотоварните камиони към Западна Европа и  обратно – към Турция и Гърция, които преди това пътували към Дунав мост - Русе или ферибот Оряхово, поели към Видин. Лошото състояние на първокласния път Е-79 и несвършващите ремонти по него обаче пренасочили керваните от ТИР-ове по третокласното шосе от Монтана през Славотин и Смирненски и по второкласния път  през Лом и Добридол.

В началото  на автонашествието – през 2013 г. и първите месеци на 2014 г., все пак ситуацията била малко по-добра,  казват в Славотин. Пътят през селото не бил ремонтиран 20-30 години,  по асфалта зеели дупки  и тежките камиони – щат не щат, намалявали скоростта.”Като друснеше някой ТИР в яма, всичко край пътя се люлееше. Няколко влекача се обърнаха с ремаркетата си в дупките. Писахме писма до Агенция „Пътна инфраструктура”  и искахме да оправят шосето. Направиха  го, но май стана по-лошо!”, разказва кметът  Личко Цолов.

През лятото на 2014 г. държавата дала 6 милиона лева, с които строители ремонтирали основно шосето в рамките на Славотин и в близкото село Доктор Йосифово - общо около 4 км. Извън селата обаче пътят останал разбит, с огромни ями и пропадания на места. Сега из тези  участъци шофьорите на тежките камиони карат бавно и внимателно, но стъпят ли на новия асфалт в селата, за да наваксат надуват газта и без да познават маршрута изхвърчат от завоите. По сметките на кмета Цолов от 2014 година досега в Славотин  са катастрофирали 16 ТИР-а. Само от началото на тази година пет тежки машини са се забили в къщи, огради и дървета в селото.

„Два камиона се обърнаха на завоя в началото на селото. Единият возеше бисквити и  ги посипа на камари. Хората първо хукнаха да помагат, но като видяха, че шофьорът е жив и линейката го откара, почнаха да прибират бисквитите!”, разказва селският управник.

В Славотин живеят около 400 души, повечето възрастни и бедни. Разпилените от камиона закуски им дошли като  помощ от съдбата. „Не съм охранителна фирма, но ми стана неудобно, да не ни обвинят в кражба на чуждо имущество. Затова поставих двама мъже да пазят товара!”, казва кметът. Над 1000 пакета с бисквити обаче заминали по домовете на хората. Няколко месеца по-късно в горния край на Славотин – на изхода за Монтана, друг ТИР пак катастрофирал и  застлал пътя с над 3 тона картофи. Хората отнесли по домовете си чували по 10-15 кг. При другите катастрофи камионите пръснали перилни препарати, плодове, памперси. И селяните пак  прибрали каквото могат. Разпилените стоки обаче са нищожна компенсация за  страха и загубите  от атаките на тежките машини.

„Не им щем нито бисквитите, ни памперсите... Искаме да си живеем спокойно, да не треперим, че всеки момент камион ще влезе в стаите да ни премаже!”, нареждат бабите в Славотин. Засега в селото пострадали хора няма. Но това е само  от късмет и  непрестанно внимание, споделят селяните.  Те се движат по тротоарите и пресичат платното след дълго озъртане и с бързи прибежки. А мръкне ли – не смеят носа си да покажат навън. Кметът Личко Цолов е планирал за безопасността на хората да изгради нови тротоари и да монтира още 25 лампи край опасното шосе, но денонощните колони не дават възможност за работа.

„По около 2000 камиона на денонощие минават през селото!”, пресмята местният управник. ТИР-ове вече са влизали на два пъти в двора на Тодор Младенов, срутили са две негови постройки и са потрошили пчелните му кошери. Само преди дни  огромен турски влекач „Волво”, пълен с грозде, излетя посред нощ от пътя, помете няколко дървета и ел.стълб и разби постройка в двора на Цветан Цолов. „Гръмна като бомба. Беше към 2 часа през нощта. Спях, но се събудих, вече не можем да затворим очи от тия камиони. Само на завоя край нас са се обърнали над 10!”, казва съседът на Цветан Персиян Каменов. Разрушения има в още дворове, през цялото село край шосето се търкалят  парчета от ламарини, пластмаси и гуми на камиони, а бордюрите са очукани и килнати като от обстрел.

Жителите на Славотин и близките села Доктор Йосифово и Студено буче, където ТИР-овете също влизат в дворове и къщи,  вече са започнали подписка с настояване движението на тежки камиони през селата им да бъде спряно. „Не искаме някой човек да загине и после да се търсят оправдания и да се вземат закъснели мерки. Като в Лом, където ТИР удари къща, уби човек и потроши още осем души!”, казват хората. От Областното управление на Агенция „Пътна  инфраструктура” в Монтана отказаха информация за проблемите на многострадалния третокласен път. Експерти обаче уверяват, че скоро проточилият се с месеци ремонт на Е - 79  най-после ще приключи, част от ТИР-овете ще се насочат натам и колоните през Славотин, Смирненски и Лом ще намалеят. А догодина, твърдят специалистите, ще започне реконструкция и на  разбитото третокласно шосе, което е строено още през 60-те години на миналия век и оттогава досега само частично е изкърпвано. В Славотин, Доктор Йосифово и Студено буче обаче на обещания не вярват. Докато държавата намери пари и започне ремонти, колко къщи още ще бъдат срутени и дали няма да се пролее и кръв, безпокоят се хората. „За други пътят към Европа може да е хубав и да е от полза, за нас засега  носи само страх и разруха!”,  казват в трите села.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи