Целта на ДПС е да постигне предсрочни парламентарни избори след президентските

Стабилно политическо мнозинство, в рамките на този парламент, не може да бъде постигнато. Първостепенната ни политическа цел в настоящия политически сезон е предсрочни парламентарни избори след президентските, заяви от парламентарната трибуна народния представител и председател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, четейки декларация от името на парламентарната група във връзка с новия политически сезон, предаде "Фокус".

„Началото на новата парламентарна сесия започва в ситуация на остра криза на сигурността и липса на ясна визия за бъдещето – нашето, на Балканите, на Европа и на света. Политиката на ДПС е да има сигурност в България и региона, но за това трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст. Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в парламента, няма връзка и със световна политика, европейска, регионална и т.н.”, посочи Карадайъ.

По думите му в центъра на вниманието на новия политически сезон ще бъдат предстоящите президентски избори. Карадайъ посочи, че ДПС разглежда тези избори не като отделно и изолирано политически събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация в България.

„Политическа стабилност означава сигурност на гражданите и стабилност на институции. На първо място стабилен парламент. Стабилен парламент е този, в който има ясно определено и ценностно-хомогенно управляващо мнозинство. В този парламент такова мнозинство просто няма. Управляващата коалиция, поне по споразумение, беше съставена от ГЕРБ и Реформаторския блок, с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. Последните оттеглиха подкрепата си. Реформаторския блок от една година е на две скорости – по-скоро на задна. Остава мнозинство от една партия, части от коалиция - националисти евроскиптици и свободни политически електрони, като без тях мнозинство няма”, заяви Карадайъ.

Той коментира и темата за мигрантския натиск, на който е подложена Европа с думите: „Основният мигрантски поток, който трябва да спрем е този на българските граждани, напускащи страната по икономически причини”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика