Честват 76 години от връщането на Южна Добруджа към България

Добрич отбелязва на 25 септември  празника на града и 76 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на  България. След 27 години  румънско владичество Южна  Добруджа отново става българска. На 25 септември 1940 г. градът посреща българските освободителни войски, начело с генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първия генерален управител на околията.

Денят на Добрич се чества на 25 септември от 1990 година, когато с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града - Добрич.

По традиция празникът започва с тържествен ритуал и заупокойна панихида във Военното гробище-музей  в памет на загиналите герои в Добричката епопея през 1916 г. и за Освобождението.  Със званието почетен гражданин на Добрич е удостоен фолклористът Александър Александров. Празничните прояви са откриване на ретроспективна изложба на художника Янко Атанасов/1926-1999/, концерт „Жарава” на представителния духов оркестър на ВМС на РБ с диригент кап. III ранг М.Трифонов., концерт със стари градски шлагери и патриотични песни, а вечерта рок концерт със специалното участие на Поли Генова, Ани Сарандева и група „Тангра”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони