Шумен събра 33 000 лв. за Голямата базилика в Плиска

търг, Плиска

Благотворителна вечер за реставрация на Голямата базилика в Плиска събра над 270 съмишленици в Шумен по идея на депутата от ГЕРБ Ралица Тодорова. 33 067 лв. бяха събрани само за три часа от сърцати дарители и по време на търг с ценни предмети и вещи на звезди. В аванс шуменската фирма "Алкомет" обяви, че ще дари от социалната си програма за идната година още 40 000 лв.

Специалният гост проф. Божидар Димитров, пръв радетел за възраждането на "майката на всички български църкви" каза, че преди година имало идея реставрацията да стане с евросредства, но после с премиерът Бойко Борисов решили друго. След като българите са я издигнали през IX век и през XXI-ви могат да я направят сами, без да ползват пари на европейските данъкоплатци. И стотици вече се включват с дарения.

За благотворителния търг певци, актьори и спортисти се разделиха със свои ценни вещи. Най-скъпо бе продадена иконата на "Св. Тервел Цар Български", дарена от проф. Димитров. От първоначална цена 250 лв. тя скочи до 3500 лв., платени от семейство Кипрови.

От предметите, дар от популярни лица, най-скъпо бе откупено стъклено цвете от италианския о. Мурано, дарено от актьора Владо Карамазов. При стартова цена 150 лв. шуменецът Димитър Александров даде 1500 лв. и го подари на съпругата си. На вечерята присъства олимпийският, световен и европейски шампион по вдигане на тежести, треньор на националния отбор Иван Иванов, който дари златния си медал от Европейското първенство в Унгария /1992 г./. Отличието бе откупено за 900 лв. Купа за първо място от Барселона, 1991 г. пък, намери друг собственик срещу 1000 лв. Двукратният световен шампион по муай тай Християн Тотев от Шумен предостави тениска от състезание с трикольора и цената й достигна 500 лв.

Сценичен тоалет, ефектна черна рокля на Кичка Бодурова, бе откупен от депутата Тодорова. Тя обаче ще се раздели с него, защото фенка на певицата го поискала срещу тройно по-висока сума, която отива за базиликата. Нов собственик вече има и сет от сценични аксесоари на Йорданка Христов, сред които и нейно емблематично ветрило. На търг и със сериозен принос се разиграха дарения от Орлин Горанов, Дует "Ритон", Маргарита Хранова, Ненчо Балабанов, група "Фондацията".

В поставена урна за дарения комисия от трима нотариуси изброи 13 347 лв. В нея са платените куверти за вечерта, както и средства от директната продажба на дискове, предоставени от Кичка Бодурова и картички от стария Шумен, дарени от студио "Трима".

Шуменският университет "Еп.Константин Преславски" с решение на Академичния съвет дари 3 000 лв. Други 4 000 лв. по време на благотворителната вечер дариха от "Алкомет" и обещаха следваща десетократно по-голяма помощ.

Гостът от Варна Младен Станев обяви, че заедно с проф.Николай Овчаров даряват за реставрацията 500 кв.м. бял мрамор.

Голямата базилика е най-големият храм в Европа чак до XV век. От миналата година държавата започна усилена реставрация. Идеята е този символ на България отново да стане храм и в него да кипи духовен живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони