Янка Такева: Не бива да делим децата на етнически принцип

Дълбоко съм убедена, че децата не бива да бъдат делени на етнически принцип. Това коментира председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева във връзка с предложението държавата да дава стипендия на гимназисти от ромски произход с успех над 3.50.

„Преди 5 години един зам.-министър на образованието и науката, казваше се г-жа Коджабашиева, изнесе справка затова колко са ромите в училище, колко са другите етноси и колко е българската общност. Поради това, че изнесе справката и раздели децата на етнически принцип беше освободена моментално като зам.-министър”, припомни Такева пред „Фокус”. „По етнически принцип не трябва да бъдем делени”, подчерта тя.

По думите й към националните интереси и конституционните права на гражданите трябва да се подхожда изключително отговорно.

„Изключително отговорно политически, професионално, човешко, морално трябва да се отнасяме към всички деца, независимо дали детето е родено на село или в града, от майка и баща роми, българи, турци, арменци, руснаци или евреи, или пък в семейства, които изповядват различна вяра”, подчерта председателят на СБУ.

Тя добави, че семейството е длъжно да подпомага децата, а обществото – да подпомага процесите, но справедливо и законно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование