Ученици от СМГ протестираха заради ромските стипендии

Ученици протестираха пред сградата на Министерството на образованието срещу ромските стипендии. Протестиращите деветокласници от Софийската математическа гимназия не са съгласни с идеята да се дават стипендии само на ромските деца:

"Тези стипендии се финансират от фонд, но остават 500 евро годишно менторски. Когато ние нещо не разбираме, ние отиваме и си плащаме на частен учител, докато в случая на ромите държавата им го плаща този частен учител", смятат протестиращите ученици от СМГ, цитирани от БНР.

Те определят стипендията като дискриминационна. Те припомнят, че са били орязани с около четири класа стипендиите за надарени деца, които участват в състезания: "В същото време имаме едни 500 лева, които идват от държавата за ромските ученици, но от труда, който ние полагаме, си проличава, че държавата има нужда от такива като нас."

С учениците се срещна заместник-министърът на образованието Деян Стаматов. "Аз не усетих да има протест, а по-скоро желание за социална подкрепа на всички групи ученици в нашата страна. За тази година са предвидени около 80 хиляди стипендии за социална подкрепа, за успех, за надарени ученици и акцентирахме точно върху тази третата група", заяви той.

Междувременно според доклад на тема "Готови ли сме за бъдещето" - 14 хиляди деца годишно отпадат от образователната система. 42 на сто от ромските деца ходят на предучилищна, но 23 на сто от тях остават извън образователната система между 5-и и 8-и клас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование