Военен №1 на САЩ: Русия и тероризмът са основни заплахи за НАТО

НАТО се фокусира върху двете най-големи заплахи в момента - руската агресия в Украйна и тероризма, заяви ген. Мартин Демпси, шеф на Съвета на началник-щабовете на САЩ след двудневно заседание с европейските си колеги в Брюксел.

Той не ги степенува. Само посочи, че руската агресия с използването на принуда за промяна на граници създава предизвикателства за източния фланг на НАТО. А неотдавнашните нападения в Париж подчертават реалната заплаха от тероризъм от юг. Според него на срещата е постигнат консенсус, че трябва да се противодейства и на двете заплахи и до извода, че НАТО разполага с необходимите средства за това. "Мисля, че това е най-важната среща, откакто заемам поста”, каза Демпси в самолета на връщане във Вашингтон. Той стана US военен №1 на 1 октомври 2011 г.

В същото време руският президент Владимир Путин обвини Киев, че провежда мащабна военна операция в Източна Украйна срещу опълченците, довела до десетки жертви в последните дни. „В гъсто населени райони се използват артилерия, ракети и авиация. Отговорността за убитите е на тези, които издават престъпни заповеди”, каза Путин пред Съвета за сигурност.

Киев пък обяви, че намиращите се в Украйна 9000 руски войници са рекорд от началото на конфликта през април 2014-а.

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарчинко обяви, че силите му започват настъпление и че вече няма да търси преговори за примирие с Киев. Заради обстрела на тролея в Донецк в четвъртък, при който загинаха 8 цивилни (ден по-рано се твърдеше, че са 13), опълченците щели да преместят фронтовата линия, за да няма заплаха за града.

ЕС призова за безпристрастно разследване на обстрела на тролея, за незабавно спиране на огъня и за оттегляне на тежкото оръжие от зоната на боевете в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия