Лекар: Бебето в Тетевен можеше да оцелее, ако имаше анестезиолог

"Ако в този момент в болницата в Тетевен имаше анестезиолог, бебето щеше да бъде спасено". Това заяви пред Нова тв д-р Елка Дачева, акушер-гинеколог в болница „Св. Анна” в София по повод случая с починало новородено в районната болница в Тетевен.

"Ако това беше в една голяма болница, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено. Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено моментално Цезарово сечение. За да се използва форцепс, жената трябва да е под наркоза. Те викат анестезиолога от дома му. Минават 35 минути преди той да дойде", поясни д-р Дачева, като допълни, че всички районни болници са в това положение. По думите й в здравното заведение няма дори и кръв за преливане, а след раждането се налага да се чака по 2 часа, докато дойде неонатолог, който да се погрижи за бебето.

"Никой не знае как ще завърши едно раждане. Анестезиологът е длъжен да стои там. Ние не сме в 17 век", изтъкна д-р Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница „Св. София".

Във връзка с твърденията на родилката Наташа Габровска, че върху корема й е било сядано, Григорова беше категорична, че в съвременното акушерство тази практика не се прилага по никакъв начин.

"Младите майки не искат да разберат, че няма кой да роди бебето, ако не напъват. Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала „не се научихте да раждате?”, попита д-р Дачева, която е близка приятелка с лекарката, ръководила фаталното раждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини