Пуснаха подкупна данъчна срещу 4000 лв. гаранция

Данъчната инспекторка Полина Рохлева от НАП-София, задържана за 2000 лв. рушвет от гръцки инвеститори, излиза на свобода срещу 4000 лв. гаранция. Това реши вчера Софийският градски съд.

Разследващи от спецзвеното „Антикорупция“ оковаха с белезници бирничката в понеделник, след като прибирала подкуп от две банкноти по 500 евро в чантата си.
По-рано Рохлева, която била част от отдел „Ревизия“, поискала 2000 лв. от двамата гръцки управители на фирма „Унион Балканс Бизнес“ ООД, за да намали данъчно наказание на дружеството, твърди прокуратурата. Тя обещала да състави акт за 20 000 лв., но не и да блокира сметките на фирмата им.

Единият от бизнесмените - Харакирис, бил приет лично от министъра на финансите Владислав Горанов и му се оплакал от рекета на данъчната.

В деня на предаването на подкупа агенти от ДАНС белязали две банкноти по 500 евро и ги дали на другата шефка на фирмата, която се срещнала с Рохлева при столичното 133-то СОУ. „Давай ми парите по-бързо, че ще летя за Куба“, настояла бирничката. След като я задържали, разследващите открили в чантата й бял пощенски плик с 20 банкноти по 100 лв. и портмоне, в което имало около 1000 лв.

„Грижа се за 12-годишното си дете и за възрастните си родители. Моля да ме пуснете“, оправда се Рохлева. Нейният адвокат обяви, че престъплението е провокация към подкуп.

Съдия Веселина Ставрева не се съгласи със защитната версия и нарече действията на Рохлева „дръзки и корупционни“. Заради това, че тя има забрана да напуска страната и е отстранена от длъжност, я пусна на свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право