По инициатива на Софийския районен съд: Деца играят на съдии

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов и съдия Зорница Езекиева.

Правосъдието е основа на държавата. А за да има правосъдие, е необходимо да има и правосъзнание. То се изгражда в ранна детска възраст, а съдиите в Софийския районен съд (СРС) добре знаят това, защото отварят вратите си за ученици.

От миналата седмица съдът стартира програма „Децата и съдът“, която дава възможност на всички желаещи ученици, с позволението на директора на училището им, да посетят съдебните зали в съда и да участват в игра процес, в която се пресъздава в разбираема форма ролята на всички участници в съдебното дело – съдия, прокурор, защитник, подсъдим, ищец, ответник, свидетел, вещо лице и др.

„Основната идея е децата да добият реална представа от Софийския районен съд и от съдебната система въобще, а не да бъдат лесно манипулирани. Те трябва да знаят какво представлява съдът, какви хора работят вътре. Да имат преки впечатления. Всички социологически проучвания показват, че много малко хора имат непосредствено впечатление от съда.

Формират мнението си за съдебната система въз основа на опосредена информация или от недоволни граждани от правосъдието. Доволните просто не говорят. Целта ни е формирането на правосъзнание, съобразно съответната възраст, непосредствено от нас. Не да ги манипулираме, за да ни харесват, а да им дадем възможност да придобият реална представа какво правим“, обясни председателят на СРС Методи Лалов.

Всеки желаещ клас може да заяви участие в програмата в сайта на СРС в секцията „Децата и съда“.

Първата среща на децата със съдиите вече е факт. В началото на март третокласници от столичното 18 СОУ „Уилям Гладстон“ разиграха наказателен и граждански процес. Казусът е бил с пътен инцидент, при който шофьорът е минал на червен светофар и на пешеходна пътека е блъснал минувач. Разгледана е била и финансовата претенция на пострадалия.

Девет деца, облечени в съдийски тоги, се разделили на два отбора. Пет от тях били в отбора на наказателните съдии, които трябвало да преценят дали подсъдимият има вина. А останалите четири формирали граждански съдебен състав и трябвало да преценят дали гражданският иск е основателен. Отборът на подсъдимия се състоял от „виновен“ - момиченце, което само поискало да играе тази роля, негови връстници му били защитници. Напътствал ги истински адвокат. Участие взели и практикуващи юрисконсулт и прокурор от Софийската районна прокуратура.

„Адвокатът беше хванал своята групичка от деца и съответно измисли защита – пледира, че пред светофара е имало клони, затова не могъл да види, че светва червено. А самата пешеходна пътека е била толкова заледена, че не се е виждала“, разказа съдия Зорница Езекиева. Едно от дечицата обаче хванало “подсъдимата“ да лъже, защото според експертизата пешеходната пътека се е виждала.

Всъщност, инициатор на инициативата с децата е именно Езекиева. А прокурорът, адвокатът, юрисконсултът и др., които взели участие в играта напълно безвъзмездно - нейни състуденти и приятели.

„На първо място аз съм родител. Имам дете, което е в трети клас и тя от много малка, по принуда, се интересува от професията ми. В класа й вече бяха обсъждали професиите. Бяха посетили парламента и им се беше сторило много добра идея, защото децата предлагали законопроекти. Един път с класния им ръководител си говорихме и й предложих да ги доведат и в съда. Получи се страхотно“, каза съдия Езекиева. Лалов също „прегърнал“ идеята. Категоричен е, че ще направи всичко възможно програмата да се развие. Възнамерява скоро да бъде създаден и Детски интерактивен център.

„Децата ще влизат в този център, ще се срещат със съдии, но ще има и интерактивни продукти. Само с докосване, от екрани ще им говорят анимационни герои и под някаква форма ще им разказват как функционира съдебната система. Така децата стават приятели на една институция, виждат реалното й лице“, обясни Лалов. Идеята е интерактивният медиен център да бъде създаден в най-новата сграда на СРС на столичния бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ № 23.

„Няма нищо страшно да дойдеш в съд, там работят нормални хора и това е място, както и болницата, например, където не е хубаво да ходиш по желание, но когато се налага, е за добро. Ще получиш разрешение на проблем. В болницата – здравословен, в съда – социален и юридически“, добави Лалов.

Съдия Езекиева разказва, че първоначалната й идея за играта процес била да се направи гражданско дело. „Гражданското право е изключително интересно и можеш да го видиш всеки ден. Дадох един пример на децата – Иван си е събрал пари от сурвакане. Негов приятел му ги поискал назаем, за да си купи компютърна игра, и забравил да му ги върне. Това е чист договор за заем“, казва съдия Езекиева. А Лалов добавя: „Правоприлагането се прави от всички – при покупка на билет (договор за превоз), в магазина (договор за покупко-продажба). Не се стараем да накараме децата да мислят, че всеки път правят договор, а да знаят, че ако правиш нещо - дължиш друго“.

Същото е и при наказателните дела. Лалов и колегите му са убедени, че с играта ще възпитат у децата чувство за отговорност.

„Един бой в училище, и животът на извършителя тръгва по друг начин. Наркотици, невнимателно пресичане, откраднати или невърнати пари, поправка в дневника... Децата трябва да разберат, че всяка стъпка има последици“, казва Лалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право