Тайно рандеву заради мъртвите делфини

Тайна среща заради зачестилите случаи на изхвърлени от морето мъртви делфини се проведе в бургаското подразделение на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Сбирката не бе официално обявена, а научилите за нея журналисти бяха изгонени.

„Трябва да се направи експертна група, която да търси варианти за аутопсия на труповете“, заяви след разговорите Димитър Канариев от Национална асоциация „Българско Черноморие“. Той съобщи и най-добрата новина за рибарите: „Заместник-министърът на земеделието Свилен Костов каза, че няма да се правят зони за забрана на риболова, след като няма установена вина.“ А представителите на държавните институции вкупом казали, че няма реално установена причина за случилото се с бозайниците.

„Труд“ научи, че по време на срещата рибарите едва не ступали еколога Атанас Русев, който ги черни най-редовно за труповете на морските бозайници.

„Риболовците много остро реагираха на обвиненията срещу тях“, разказа очевидец. Според нашия източник след това Атанас Русев започнал да обяснява, че сигурно рибари от Турция или Румъния са в дъното на скандала.

В крайна сметка на форума се стигнало до обещанието, че ще се търси мнението на рибарската гилдия за промяна в законите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини