Светослав Иванов, зам. изпълнителен директор “Маркетинг”, “Овергаз Мрежи”, пред “Труд”: Домакинствата ще получат до 1200 евро за газификация на жилищата

Битовите потребители пестят по 1,5 млн. лв. годишно от замяната на неефективните горива

- Темата за развитието на газификацията у нас е на дневен ред. Какво е състоянието на пазара на синьо гориво?

- През последните две години сме свидетели на съвпадение на два взаимно зависими процеса - постепенно достигане на пазарната цена на електрическата енергия и поевтиняването на петрола, което респективно води до поевтиняване на природния газ. Очакванията са тази тенденция да се запази през следващите години, което ще затвърди конкурентното предимство на синьото гориво.

В момента природният газ е най-евтината енергия на нашия пазар както за домакинствата, така и за индустрията. От 1 юли цената на горивото се понижи с още 10%, което ще доведе и до понижаване на сметките на потребителите. Само за сравнение ще посоча, че средната месечна сметка на тричленно домакинство, което отоплява жилище от 70-90 квадрата, през зимен сезон 2015/2016 е била около 90 лв, като това включва и. използването на газ за готвене и топла вода. Това е основната причина, поради която само за този сезон това семейство е спестило почти 700 лв., заменяйки електроенергията със синьо гориво.

В цялата страна са газифицирани няколкостотин училища и детски градини, като средно спестените разходи за енергия за 2015 г. са над 110 лв. за едно дете, посещаващо детска градина, и близо 130 лв. на един ученик, пак заради значително по-ниската цена на синьото гориво в сравнение с нафтата за отопление.

- Защо трябва да газифицираме битовата си енергетика?

- Ако погледнете структурата на енергопотреблението в България, газът заема едва около 10%. В ЕС средният относителен дял на газа в крайното енергопотребление е 25%. Нашата икономика харчи от 5 до 7 пъти повече енергия за производство на единица брутен вътрешен продукт в сравнение със страните от ЕС. У нас повече от половината първична енергия се губи в процесите на преобразуване и пренос. И това е резултат основно от големия дял на електричеството в потреблението на енергия при домакинствата.

В страните, където газификацията е масово разпространена, този проблем не съществува. Неслучайно 70% от европейските домакинства използват природен газ и за отопление, и за готвене, и за подгряване на вода. При доставката на природен газ практически няма никакви загуби на енергия, докато при електрическата енергия ползваме едва около 20-25% от полезната енергия, която се влага в началото на електроенергийната система.

Освен това природният газ е и най-ефективният инструмент за редуциране на отделените фини прахови частици в големите градове, което допринася за подобряване на качеството на въздуха в населените места.

- От Министерството на енергетиката дадоха старта на програма DESIREE, която предвижда целево подпомагане на битовите потребители. Как домакинствата ще бъдат насърчени в процеса на газификация на жилищата?

Проектът DESIREE Gas ще подпомогне битовата газификация. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ, както бе обявено, е в размер на 10 млн. евро, като се прогнозира 20 000 домакинства в България да се възползват от грант по проекта. Финансовите средства се отпускат от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)

- Какво включва инвестицията, от която ще бъдат приспадани отпусканите средства по програмата?

- Размерът на грантовото финансиране може да достигне 1200 евро за едно домакинство, но трябва да е 20% от допустимите по проекта разходи. Те включват почти всичко, което формира първоначалната инвестиция за газификацията на едно домакинство, а именно проектиране и изграждане на газова и отоплителна инсталация, газови уреди и оборудване.

- Какво трябва да направят домакинствата, за да бъдат одобрени за това финансиране, какви са стъпките?

- Необходимо е кандидатът, желаещ да се възползва от грантовото финансиране, да подаде заявление за присъединяване и за безвъзмездна помощ в клиентския център на газоразпределителното дружество в своя град. Всичко друго след това е грижа на газоразпределителното предприятие. Ние сме основен партньор на ЕБВР в този проект. Заявлението може да се предостави на хартия или по електронен път на определения за това имейл адрес на газоразпределителното дружество.

Механизмът на проекта е изключително улеснен за кандидатите, без бенефициентът да се ангажира с каквото и да било по този процес. Негова отговорност е само да се възползва от предимствата на синьото гориво

Друга отличителна черта на проекта е максималната прозрачност на усвояването на средствата. Кандидатът има възможност сам да избере изпълнителя на инсталацията, както и оборудването. Това гарантира получаването на най-добрите възможни условия, формирани в естествена пазарна конкуренция. Целият процес на газификация подлежи на постоянен мониторинг и контрол както от страна на газоразпределителното дружество, така и от страна на Министерството на енергетиката.

- Говорим за енергийна ефективност. Какви биха били енергийните спестявания в резултат от газификацията на тези домакинства?

- Както вече споменах, очаква се от проекта да се възползват минимум 10 000 български домакинства. На тази база е изчислен минималният ефект от реализацията на проекта DESIREE, който се очаква да бъде в размер на 142 000 мегаватчаса еквивалентни икономии на електрически мощности годишно и допълнително около 70 000 мегаватчаса икономии на година от заменени мощности от дърва, въглища и нафта. Проектът осигурява специфични икономии от 213 киловатчаса за едно евро от безвъзмездната помощ при среден икономически живот на оборудването 15 години, което е изключително висок показател на ефективност.

- А какви са финансовите измерения на тези спестявания?

- Във финансов план се очаква минималните годишни икономии за домакинствата да се равняват общо на приблизително 1,5 млн. евро. Да не забравяме, че природният газ винаги е бил и остава най-икономичният енергоизточник, като в момента цената на получената от природния газ енергия е с 57% по-ниска от тази на електроенергията. Всяко газифицирано домакинство от години насам намалява драстично тежестта на енергийните разходи в семейния бюджет.

- Споменахте и екологичния ефект. Какъв би бил той, тъй като замърсяването на въздуха е също сред проблемите в големите градове?

- Очаква се при реализацията на проекта DESIREE да бъдат намалени емисиите на парникови газове с приблизително 70 000 тона въглероден диоксид годишно, или повече от 1 млн. тона въглероден диоксид за икономическия живот на оборудването. Основна полза е намаляването на потреблението на енергия и емисиите на въглероден диоксид именно в областта на жилищния сектор у нас, което значително ще подобри качеството на живот в най-урбанизираните райони на страната. Безспорно ще се насърчават най-ефективните технологии и ще се подпомогне преминаването от въглеродно интензивни източници към по-нискоемисионния природен газ.

Нашият гост

Светослав Иванов започва кариерата си преди 18 години в комуникационния отдел на „Овергаз“. След това последователно заема позиции в икономическите звена на компанията, а през 1998 г. оглавява дирекция “Маркетинг и продажби”. Междувременно участва в управлението на 5 газоразпределителни компании в страната. От 2001 г. до 2003 г. е изпълнителен директор на столичното „Софиягаз” ЕАД.

От 1998 г. е член на управителния съвет на „Овергаз Инк.” АД, а от 2003 г. е заместник изпълнителен директор на компанията, като отговаря за корпоративното й развитие и маркетингови стратегии.

Г-н Иванов е магистър по две специалности: „Автоматизация на електрозадвижванията” и „Индустриален мениджмънт” в Техническия университет, София. Има и тригодишна специализация в енергийния бранш в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта