Без такса „сградна инсталация“ за бедните (обзор)

Мая Манолова ще търси помощ за решение на проблемите с „Топлофикация София“ и от Европейската комисия

Такса „сградна инсталация“ за бедните абонати на „Топлофикация -София“ да отпадне, предлагат омбудсманът Мая Манолова и главният секретар на Федерацията на потребителите инж. Емил Георгиев.

Според тях таксата не трябва да бъде начислявана на тези, които не ползват парно, но живеят под прага на бедност, който за 2016 г. е под 300 лв. на месец. По данни на КНСБ под тази линия живеят 2,258 милиона българи. Омбудсманът обобщи, че на година гражданите плащат около 10 млн. лв. за юрисконсултски възнаграждения по съдебни дела с монополиста.

Според инж. Емил Георгиев за последните 5-6 години общо 11 956 потребители са преминали през федерацията на потребителите. 90% се жалват от проблеми с „Топлофикация-София“, а половината от тях възразяват срещу начислената им такса „сградна инсталация“.

Експертите от федерацията заявиха, че се съмняват в ефективността на топлоотдаването на сградната инсталация и затова настояват за изследване на състоянието й. Инж. Георгиев коментира за „Труд“, че е нужно да се стимулира монтирането на хоризонтални сградни инсталации, които преминават през стълбищната клетка на сградата. Така само тези, които са се включили към инсталацията, плащат за нея.

Омбудсманът и федерацията обмислят съвместни действия за защита на клиентите на „Топлофикация София“. Манолова планира и среща с евродепутати от началото на септември, като предупреди, че е възможно да потърси помощ и от Европейската комисия за решение на проблемите с дружеството.

На 29-и септември Върховният касационен съд ще заседава по жалба на Манолова, с която тя иска да се обяви събирането на такса "сградна инсталация" за незаконно заради противоречива съдебна практика. Омбудсманът заяви, че в жалбата си се е позовала на Закона за защита на потребителите, който казва, че при противоречие на две законови разпоредби се прилага тази, която в по-голяма степен защитава потребителя.

Манолова ще поиска и финансова ревизия на столичното топлофикационно дружество, от която да стане ясно колко пъти се събират и как се осчетоводяват възнагражденията на юрисконсултите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари