Бисер Петков: Осигурителят – епизод II

Бисер Петков бе преизбран единодушно от Народното събрание за управител на Националния осигурителен институт (НОИ), преди депутатите да излязат във ваканция. За него гласуваха 151 народни представители, нямаше “против” и “въздържали се”. Напрежение между партиите видимо липсваше, мина дори и без обичайната драма при изслушването му в парламента. Да, и ние щяхме да търсим нещо нередно, но с когото и да говорихме за нередното, отговорите бяха в посока “това е човекът”.

НОИ предвижда в бъдеще да има възможност за електронно подаване на документи за отпускане на парично обезщетение за безработица. Планира да пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека. Хората вече да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране... Това са елементи от програмата на Бисер Петков за модернизация на тази тежка, но толкова важна за хората и икономиката институция. А кой би свързвал НОИ с модернизация преди години. Звучеше по-скоро като оксиморон - модернизация на нещо, което доскоро използваше дискети и програмата DOS. Петков и екипът му обаче успяват да излязат от дискетите и да влязат от другата страна на диска. В концепцията за управление на НОИ за периода 2016-2020 г. той залага на въвеждане и популяризиране на нови електронни административни услуги.

По образование Петков е магистър по икономика и организация на вътрешната търговия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Впоследствие участва в редица специализации и обучения, сред които “Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, “Публични финанси” в Университета на Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Започнал като редовен преподавател в УНСС, през 2012 г. става доцент, а днес учи студентите на пенсионно планиране.

“Преподавам само в събота и неделя, за да мога да изпълнявам служебните си задължения в НОИ”, казва пред “Труд” Петков. Ако за едни това ежедневие звучи “тежко”, за човек, който през свободното си време чете икономическа литература и историческа документалистика, явно ангажиментите са в реда на нещата. За да си на такива постове в държавата, сигурно не е изненада, че нямаш време за губене. Преди да поеме НОИ, Петков е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерския съвет, както и зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Има над 30 научни публикации, в това число учебници, монографии и други.

Казва, че младите се замислят твърде късно за това колко е важно пенсионното планиране, защото “на фокус е текущото потребление”. Прогнозира, че догодина пенсиите ще се индексират с по-висок от предвидения процент - 1,6%, но моли да не го питат повече за конкретни цифри, защото за тях говори само когато е сигурен. Казва в прав текст, че разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през 2017-а ще са поне с 300 млн. лв. повече, при положение че бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за година вече надминава 10 милиарда лева. Признава и за друг голям проблем на осигурителната страна на монетата - за съотношението между внасящите в системата на НОИ и ползващите от системата. Сега 100 работещи издържат 80 пенсионери.

“Това е съотношение, което не е достатъчно, за да може системата да се самофинансира. Тези системи от бисмарков тип са разчетени да се самофинансират, когато двама работници издържат 1 пенсионер”, заяви неотдавна Петков.

Като говорим за статистика, трябва да кажем и друго. За разлика от много държавни институции, които правят административна реформа само в бъдеще време, цифрите за персонала на НОИ при Петков са следните - когато встъпва за първи мандат през 2011 г., числеността на персонала е 3735 души. В момента за осигуряването на нацията се грижат 3467 души и даже се усеща, че опашките намаляват.

Ски, джаз и сплотено семейство

Малко спорт, малко джаз, малко икономическа литература и колкото може повече семейство. Така изглежда свободната програма на Бисер Петков извън НОИ, за която той признава, че често е нарушена от служебни ангажименти.

“Затънал съм в дългове към свободното време. Длъжник съм и на семейството си и се опитвам да компенсирам с всяка свободна минута”, казва той пред “Труд”. Запален скиор и родолюбец е - обича да се връща в родната Монтана, където живеят голяма част от близките му.

За него

Равноотдалечен от всички партии

Сериозен и уравновесен човек с експертна подготовка в средите на социалното и пенсионното осигуряване. Равноотдалечен от всички политически партии, Петков притежава перфектна експертиза. Освен всичко друго той е силен характер, което му помага да бъде отговорен като администратор и достоен управител на една публична по дефиниция институция, каквато е НОИ. Убеден съм, че с подкрепата на парламентарната комисия по труда и социална политика, на социалните партьори и на Министерството на труда и социалната политика той ще изпълни целите, които си постави.

Хасан Адемов, бивш социален министър, председател на социалната комисия в НС

Суперпрофесионалист

Суперпрофесионалист, това е първата дума, която ми идва. Отговорен човек с широка подготовка в областта на социалното и пенсионното осигуряване, както и в застраховането. Познавам работата му и като заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Мога да кажа, че се работи много добре с него, защото е диалогичен. Смятам, че модернизацията на НОИ вече е факт, а той е човекът, който може да продължи този процес.

Христина Митрева, бивш управител на НОИ, съветник на президента на КНСБ

При него има приемственост

Познаваме се повече от 15 години и мога да кажа, че това е най-добрият избор за този пост, защото Петков притежава много добра теоретична подготовка. Акуратен и внимателен към колегите. Радвам се, че при него има приемственост и това се вижда с всички тези подобрения на услугите, които се развиха по време на първия му мандат и които улесняват хората. Дали може да намали дефицита на НОИ - отговорът е “не”, напротив той ще се увеличава и това не може да бъде направено от един човек, но съм сигурен, че ще покаже завидно администриране и добър контрол. Това, че го избраха с пълно мнозинство в парламента е оценка за досегашната му работа. Радвам се, че политиците постъпиха мъдро.

Йордан Христосков, бивш социален министър и управител на НОИ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи