Пилешките гърди не са чак толкова полезни

Диетолози съветват да замените пилешкото месо с пуешко.

Могат да нарушат хормоналния баланс и менструалния цикъл

Въпросът е как са отглеждани птиците

Общоприето е, че пилешките гърди са много полезни и винаги трябва да са на първо място в списъка за пазаруване на всеки, който иска да води здравословен начин на живот. Диетолози и фитнес треньори съветват да ги ядете редовно, за да поддържате нормално тегло. Казват, че птичето месо съдържа огромни количества протеини, здравословни мазнини и витамини. Участва в нормализирането на метаболизма и се грижи за състоянието на нашата кожа.

Нещата обаче не стоят точно така. Последни проучвания показват, че прекомерната консумация на пиле може да причини различни заболявания: дисбактериоза, алергии, хормонални нарушения, стомашни и чернодробни заболявания. Експерти съветват да избирате само правилното пиле: основната опасност от любимия ви продукт са хормоните, които производителите използват за бързия растеж на птиците.

В магазина винаги обръщайте внимание на размера на птицата. Самото пиле трябва да е малко, затова по-добре е да избягвате големите екземпляри. Те растат до необичайни размери поради хормонални лекарства, използвани по време на отглеждането. Честата консумация на нискокачествен продукт засяга естрогена и може да причини менструални нарушения при жените и увеличение на млечните жлези при мъжете. А антибиотиците, които също се използват, водят до нарушаване на микрофлората и провокират растежа на патогенна и гъбична флора в човешкото тяло.

Домашно отгледаното пиле също може да ни навреди. Ако не се използват антибиотици, рискът птицата да стане носител на салмонелоза се увеличава. За да избегнете инфекция, е необходимо месото да се вари или пече достатъчно време. Най-много химикали има в бутчетата и кожата.

Винаги обръщайте внимание на миризмата на пилето. Основното тук е да купувате не замразено, а охладено - по-лесно е да определите състоянието на птицата и нейната миризма. Ако ароматът първоначално е неприятен и остър, тогава е по-добре да откажете покупката.

Кожата на пилето трябва да изглежда чиста и суха. Лепкава и хлъзгава е само при застояли и болни птици. Цветът трябва да е светлорозов, а мазнината да е жълтеникава. Прекалено наситените нюанси могат да показват използването на отровни багрила за по-добър търговски вид.

Като цяло идеалният вариант би бил да замените пилешкото с по-здравословното и не по-малко вкусно пуешко. Последното с право се смята не само за диетичен, но и за най-безопасния животински протеин. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве