Пожар като в Нотр Дам в Старата фондова борса в Копенхаген (ВИДЕО)

Пожар избухна във вторник на Старата фондова борса в Копенхаген, една от най-известните сгради в датската столица, като погълна шпила й, който се срути в сцена, напомняща пожара през 2019 г. в парижката Нотр Дам, съобщава Reuters.

Части от покрива са се срутили и огънят се е разпространил на няколко етажа на сградата, каза шефът на пожарната служба в Копенхаген Якоб Ведстед Андерсен пред журналисти.

Няма съобщения за ранени, казаха от полицията.

Виждаха се хора да изнасят големи картини от сградата, за да спасят историческите артефакти от пламъците.

„Ужасни снимки от борсата. Толкова тъжни. Емблематична сграда, която означава много за всички нас... Нашият собствен момент в Нотр Дам“, написа министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен на X.

Гъст сив дим се издигна над града и се чуха сирени, когато на мястото бяха извикани служби за спешна помощ. Около 90 наборници от Кралската лейбгвардия, армейска част, помагаха за отцепването и осигуряването на ценности, казаха военните.

Историческата сграда, чийто шпил е оформен като опашки на четири дракона, преплетени една в друга, е била в процес на ремонт и е била облечена в скеле, когато е избухнал пожарът.

В сградата в холандски ренесансов стил вече не се помещава датската фондова борса, а служи като централа на Датската търговска камара.

„В момента работим усилено, за да спасим нашето историческо изкуство от борсата“, пише Търговската камара на X.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят